Спортният министър Красен Кралев призова клубовете по тенис да бъдат по-активни в работата с деца и хора с увреждания и да се възползват от програмите на Българската федерация по тенис, за които държавата отпуска средства.

В четвъртък той присъства на откриването на програмата "Тенисът - спорт за всички", която се реализира за трета поредна година. През 2017 г. в нея са включени 38 клуба, като очакванията са в обучението да се включат около 1100 деца.

"Искаме по-голяма активност от клубовете. За тази програма пари има. Просто клубовете, които се занимават с развитие на тениса, не са 30, а много повече. Нека да обръщаме внимание на децата, тази програма дава възможност точно за това", каза Кралев.

През миналата година програмата е обхванала 35 клуба и 1000 деца, а при първото издание през 2015 г. - 30 клуба с 840 деца. "Виждате, че всяка година има увеличение, но ми се иска повече клубовете да бъдат активни и да обръщат внимание на дечицата."

"Тенисът може да се практикува до преклонна възраст и не е важно толкова да станат професионалисти, колкото да развият двигателна култура и любов към спорта", допълни той.

Спортният министър отчита програмата като много успешна, защото по думите му близо 30% от децата между 8 и 12 години, които за пръв път са усетили магията на тениса, продължават се да се занимават с този спорт.

"Основната задача ще ние бъде през следващите четири години да включим колкото се може повече деца. С течение на годините си мисля, че програмата може да нарасне двойно и тройно като обем. Това ние е целта", обясни Кралев.

"Също много важно е работата с хората с увреждания. За пръв път федерацията по тенис получава финансиране за тази програма, съоръженията са достъпни за хората с увреждания. Тези клубове, които отварят вратите си за тях, ще получат допълнително финансиране от държавата", каза още той.