Моторист помете с мощно „Сузуки“ полицай и му счупи крака пред погледа на над 200 абитуриенти и техните близки. Веднага след инцидента той е избягал, но по-късно е открит в русенски квартал, като преди това успял да укрие мотора в гараж на приятел. 21-годишният С.В., който не е криминално проявен, е задържан за 24 часа, очаква се арестът да бъде удължен на три денонощия с постановление на прокуратурата.
Инцидентът е станал около 18.20 часа в Деня на славянската писменост и култура 24 май. По традиция вече абитуриенти и техни близки се събират до Халите, преди да направят дефиле по „Александровска“ на път към заведенията, където ще празнуват. В празничния ден бал имаха 8 училища - професионалните гимназии по автотранспорт, речно корабостроене и корабоплаване, електротехника, икономика и туризъм, както и СУ „Възраждане“ и Спортното училище. От няколко години традиция стана и младежи да въртят гуми и да заглушават дори свирките на абитуриентите с мощните си мотори, демонстрирайки неизвестно защо и неизвестно пред кого някакви свои представи за мъжественост и сила. Точно така направили нея вечер С.В. и още двама с мощните си машини от по 600 кубика. 
Единият от двамата полицаи, които охранявали пешеходната зона на кръстовището бул.“Цар Освободител“-ул.“Александровска“, отишъл да им направи забележка да се отдръпнат настрани и да спрат с изпълненията си, за да не стане беля. С.В. обаче дал газ, но не удържал мотора, плъзнал се неконтролирано по пътното платно и блъснал другия полицай, който паднал на асфалта. Мотористът веднага избягал от мястото, но абитуриенти успели да го заснемат с мобилни телефони.
В 18.27 часа на тел.112 е получен сигнал за инцидента, след което към Халите се отправила линейка на Спешна помощ и още два екипа униформени. 39-годишният полицай Т.Г., който е с над 10 години стаж в Охранителна полиция към Първо РПУ, е откаран в Спешно приемно отделение на Университетска болница Русе със счупена кост под коляното. Двете патрулки изгледали снимките, направени от абитуриентите и по техни показания установили, че беглецът е С.В., на 21 г., от Средна кула. Той е намерен в дома му, но започнал да отрича, тъй като мотора го нямало в тях. Не след дълго обаче момчето признало, че е закарало сузукито в гараж на приятел в Долапите. Моторът е намерен, а случаят е документиран от разследващ полицай и е докладван в прокуратурата. Очаква се С.В да бъде изправен на съд за неподчинение на полицейско разпореждане и за нанасяне на тежка телесна повреда на униформен по време на изпълнение на служебния му дълг.
Вчера група полицаи от Първо РПУ отидоха в УМБАЛ да дадат кръв за колегата си, тъй като се разбра, че кракът му трябва да бъде опериран. Неговите близки обаче настоявали интервенцията да се извърши в Университетската болница в Плевен и той бе транспортиран дотам с линейка от УМБАЛ Русе.
На това място всяка вечер мотористи въртят гуми,  вдигат невъобразим шум или минават с голяма скорост и застрашават живота на десетки хора, казаха вчера за „Утро“ живеещи в блоковете наоколо. Изпълненията им продължавали до късно през нощта, от ревовете на мощните двигатели не можели да спят спокойно, затова настояват полицията да си влезе в ролята на пазител на реда.
Няма да позволим този тормоз да продължи и започваме постоянна охрана на района, каза вчера директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов, който се изказа ласкаво за безупречната служба на полицая Т.Г.
Инциденти по време на абитуриентски балове в Русе не са регистрирани през последните пет години. Последният регистриран случай беше през 2012 година, когато зрелостник от Семерджиево катастрофира с ауди в дърво на път за Червена вода и почина на място.