С 200 лева се увеличават заплатите на селските кметове в община Русе и така те ще получават възнаграждения от 1000 до 1350 лева, решиха общинските съветници на сесията вчера. Последното вдигане на заплатите на кметовете на населените места беше в края на 2015 година. Преди гласуването на решението обаче Пламен Рашев от БСП поиска повече аргументи от вносителите за увеличението на възнагражденията, като предложи точката да се отложи за следваща сесия, но това не беше прието. Неговият колега Александър Неделчев също настоя за повече мотиви, като например колко жалби са стигнали до общинска администрация от началото на мандата и как кметовете са решили проблемите като качество, бързина и ефект. Той коментира, че все пак някои от кметовете се открояват от останалите и те трябва да бъдат стимулирани повече. 
Кметът Пламен Стоилов посочи, че заплатите на кметовете са съобразени с броя на населението, което управляват, както и с наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. Увеличението с 200 лева е еднакво за всички, защото всички работят еднакво с цялото си сърце и душа. Всички кметове с изключение на един са избрани на първи тур, а това означава, че хората им имат доверие. Тези хора работят и този, който работи, трябва да е стимулиран, каза още Стоилов и даде пример с действията им при зимни и критични ситуации.
Най-високо възнаграждение ще получава кметът на Мартен - 1350 лева, а с 20 лева по-малко ще взема неговата колежка в Николово - 1330 лева. Кметът на Тетово ще се разписва срещу 1300 лева. По 1250 лева месечно ще получават кметовете на Семерджиево, Бъзън, Червена вода, Басарбово, Сандрово и Ново село. Заплатата на кмета на Хотанца ще е 1200 лева, кметът на Просена ще взима 1170 лева, а кметът на Ястребово - 1100. Най-малко е възнаграждението на кмета на Долно Абланово, който ще се разписва срещу 1000 лева.