Президентът Румен Радев ще участва днес в срещана на върха на НАТО в Брюксел. В срещата за пръв път като президенти на САЩ и Франция ще вземат участие Доналд Тръмп и Емануел Макрон, предаде специалният пратеник на БГНЕС Юри Михалков.

Две ще са основните теми, които ръководителите на алианса ще обсъждат в новата главна квартира в Брюксел, изпълнението на плана за увеличаването на военните разходи до 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страните до 2024 година и борбата с тероризма.

На срещата се очаква да бъде взето решение всяка страна-членка да разработи и представи на ръководството на НАТО своя план за постепенното увеличаване на разходите за отбрана.

През 2014 година на срещата си в Уелс НАТО взе решение да спре съкращенията на разходите за отбрана и да се премине към постепенното им увеличаване до 2% от БВП за период до 10 години. Предвижда се това да стане на три фази, както неведнъж подчертаваше Йенс Столтенберг – стоп на съкращаването, постепенно увеличаване, докато се стигне до 2% военни разходи от БВП през 2024 година. Според него увеличаването на разходите не е въпрос само на пари. Това е въпрос и за модерна боеготовност и принос към операциите на НАТО в чужбина. През 2015 година за пръв път от четвърт век бе спряно съкращаването на разходите, а през 2016 година европейските съюзници и Канада увеличиха военните си бюджети с 3,8%, което в реално изражение представлява около 10 млрд. долара, както уточняваше Йенс Столтенберг на не една и две свои пресконференция в Брюксел и в други европейски столици. Увеличените разходи ще отидат както за отбраната на отделните страни, така и за общата отбрана на алианса.

НАТО е принудена да отделя все по-голямо внимание, все повече финансови, научни и технически средства заради такива нови явления като хибридните войни, хибридните заплахи, включително и засилване на своята кибер отбрана. Йенс Столтенберг разкри на последните си пресконференции, че Латвия и Литва много бързо приближават нивото от 2 процента, Румъния също се движи към тази цел, същото важи и за другите страни членки. По думите му е ясно, че увеличаването не може да стане от раз: „Не очакваме всички съюзници да постигнат целта от 2 процента веднага“, изтъкваше той, най-важното бе да бъде спряно намаляването на военните разходи. По думите му картината от движението към тази цел е смесена. Някои съюзници наистина се борят с увеличаването на разходите за отбрана, примерно една Италия, а други вече са достигнали нивото от 2% или са близо до него.

В момента 5 страни-членки са покрили изискването за 2-та процента - САЩ, Великобритания Гърция, Полша и Естония. Група от 5 държави са движат в диапазона между 1,5-2 процента – Франция, Турция, Литва, Латвия и Румъния. Разходите на немалка група държави варират между 1-1,5 процента, като тук са такива големи държави като Германия и Канада. Тук е България с 1,33% за миналата година, като през 2015 година разходите са били 1,30%. Под 1 процент са 5 държави, сред които са не само „джуджетата“ Люксембург и Исландия, но и една Испания, една Италия, които са все пак гранични държави-членки, а също Чехия, Унгария, Словения.

Относно борбата с тероризма НАТО продължава най-голямата си военна операция в цялата й история извън евроатлантическата зона - в Афганистан. Целта е да се предотврати превръщането на Афганистан отново в убежище за международни терористи. В страната действа 13-хиляден контингент, който обаче не е боен, не участва в бойни действия, а мисията му е да обучава и цялостно да подпомага армия и силите за сигурност на Афганистан в борбата срещу тероризма и за стабилизиране на страната. Генералният секретар Йенс Столтенберг неведнъж заявяваше, че НАТО е готова да изпрати при необходимост бойни части, но в дългосрочен план алиансът смята, че най-ефективният начин е обучението на местните сили в борбата срещу тероризма. Това важи не само за Афганистан, но и за Ирак, това е причината, поради която пактът работи в тясно сътрудничество с държавите от региона на Персийския залив. Според Йенс Столтенберг "обучение на местните сили е ключов инструмент срещу тероризма".

БГНЕС припомня, че НАТО обучава иракски военнослужещи в Йордания, но от януари е започнала обучението им и в самия Ирак.

Алиансът участва и със самолети за наблюдение в международната коалиция срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. Отделно държави от НАТО участват в операции, най-вече въздушни удари, на международната коалиция срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Неотдавна висш служител на Белия дом заяви, че САЩ искат страните от Европа и Близкия изток да поемат по-голяма отговорност за собствената си безопасност. На брифинг преди първата обиколка на Доналд Тръмп в чужбина, която включваше посещения в Близкия изток и в Брюксел, представителят заяви, че „общата тема на обиколката е по-равномерното разпределение на общите отговорности“, а съюзниците на САЩ в различни региона да поемат „по-голяма роля в осигуряването на безопасността си“. Ние носим това послание на срещата на НАТО, то ще бъде адресирано и към арабския свят“, изтъкна служителят.

В рамките на форума се предвижда съюзниците да приветстват предстоящото приемане на Черна гора като 29-ия член на Алианса, както и да потвърдят провеждането на редовна Среща на върха на НАТО през 2018 г.

Програмата включва още официална церемония по предаване на новата Главна квартира от страната-домакин Кралство Белгия на НАТО, както и посвещаване на два мемориала в новата сграда, посветени на падането на Берлинската стена и задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г.