Отборът на Манчестър Юнайтед спечели трофея от Лига Европа след категорична победа с 2:0 над Аякс във финала на Лига Европа.

Това е трети трофей за „червените дяволи“ за тази кампания, като той бе единствен, който те не бяха печелили в своята славна история. С него те си осигуряват и директно класиране за групите в Шампионска лига.

Иначе срещата на препълнения „Френдс Арена“ в Стокхолм започна с едноминутно мълчание заради трагичния атентат в Манчестър в понеделник, при който загинаха 22 души, а над 60 бяха ранени.

Футболистите на Жозе Моуриньо стартираха по-активно мача, създавайки няколко доста опасни положения пред Андре Онана.

Младият отбор на Аякс трудно стигаше до вратата на Серхио Ромеро, което логично доведе до гол във вратата на холандския гранд.

В 18-та минута Фелайни видя свободен Пол Погба в центъра на наказателното поле и подаде отличен пас към най-скъпият футболист в пределите на футболния елит. Той от своя страна отправи техничен удар, който рикошира в Санчес и топката стана неспасяема за Онана.

Французинът изрази по красноречив начин радостта си от гола, поглеждайки и посочвайки небето, тъй като наскоро загуби своя баща след продължително боледуване.

В 24-та минута Антонио Валенсия можеше да удвои резултата, но Онана показа завиден рефлекс и изби силен шут на защитника на „червените дяволи“.

В заключителните 15 минути на първото полувреме Аякс владееше значително повече топката. Надмощието на Юнайтед утихна, като младите играчи на Петър Бош започнаха все по-често да поглеждат към вратата на Ромеро, но въпреки това не успяха да реализират попадение. Така и първата част завърши с гол аванс за символичните гости от Англия.

Само три минути след подновяването на играта „червените дяволи“ удвоиха своята преднина. Хуан Мата центрира от дясно от корнер, Смолинг свали с глава, а топката попадна в Мхитарян, който технично с десния си крак вкара за втори път кълбото във вратата на Онана. Това бе и шести гол за арменеца в Лига Европа.

В 64-та минута Фелайни бе близо до това да отбележи трети гол, след като получи хубав пас от Погба. Белгиецът отправи удар с глава, който обаче умело бе уловен от стража на холандците.

До края на срещата защитата на Манчестър Юнайтед се справи повече от успешно, удържайки опита за устрем на футболистите на Бош да отбележат поне почетен гол в мача.

В 87-та минута Джеси Лингард получи отлична възможност да реализира сам срещу вратаря, но силите на английския национал не стигнаха и виновникът за първото попадение Санчес успя да го неутрализира.

В крайна сметка Манчестър Юнайтед триумфира в Стокхолм, спечелвайки за първи път единственото липсващо отличие в своята витрина. Несъмнено Моуриньо и футболистите му изпълниха най-важната си задача за този сезон, а именно да спечелят трофея от Лига Европа, което им осигурява директно място в групите на Шампионска лига.