Възпоменателно честване на две дати, свързани с живота на един от бележитите русенски митрополити, Доростолския и Червенски Василий, ще организира Русенската митрополия в петък и събота. Тази година се навършват 170 години от рождението и 90 години от кончината на владиката. Роден в Цариград през май 1847 г., той служи като дякон на Великотърновския епископ Иларион, а от 1875 г. е в Русе. Оттук заминава за Германия да следва философия и богословие, като в Хайделберг защитава докторска степен. Завръща се в Русе, а през 1891 г. е избран за Софийски митрополит, но отказва с писмо този пост. Хиротонисан през 1899 г. за Доростолски и Червенски митрополит, той е духовен наставник на престолонаследника княз Борис, по-късно цар Борис, и изповедник на екзарх Йосиф Първи. Умира в Русе на 24 януари 1927 г. 
На 26 май в 14 ч в зала „Европа“ на Доходното здание ще започне работа научна конференция, посветена на многостранното дело на архиерея. По време на форума ще бъде представена и книга за него, а от 16.30 ч в музейната експозиция на Русенската митрополия ще бъде открита възпоменателна изложба. 
На следващия ден, 27 май, от 9 ч в катедралния храм „Св.Троица“ ще бъде отслужена света литургия, а в 11 ч на гроба на митрополит Василий в притвора на храма ще се състои панихида.