Традиционното градско шествие, с което Русе в последните години отбелязва един от най-важните празници - този на просветата, културата и духовността, сля на площада пред общината два лъча ученици и учители. Пред общинския духов оркестър, който изпълняваше празнични песни и маршове, се движеше мажоретният състав към Общинския младежки дом, а след оркестъра в първата редица вървяха кметът Пламен Стоилов, народният представител Пламен Нунев, председателят на Общинския съвет чл.-кор.Христо Белоев, ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева, началникът на управлението по образованието Димитър Райнов. 
Минути след като шествието стигна площада, там се събраха и стотици русенци, които празничното настроение и прекрасното майско време бяха извели навън. След това се случи нещо по своему уникално: двата русенски детски хора - „Дунавски вълни“ и „Св.Георги Победоносец“ се събраха в един голям красив хоров състав и заедно изпяха химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. В тяхно изпълнение той прозвуча като една жива илюстрация на обединяващата сила на духовността, за която са мечтали авторите - поетът Стоян Михайловски и композиторът Панайот Пипков. 
За да не бъде картината прекалено идилична и в унисон с възрожденските и следосвобожденските въжделения, мажоретният състав представи своя версия на всеучилищния химн. В нея емблематичната мелодия се смеси с въодушевените движения с помпони и батони и резки махове на голи крака в бели ботушки. Според някои традиционалисти участието на мажоретки поначало е по-уместно в шоу програми, карнавали и агитки на спортни състезания, а на фона на ликовете на светите братя Кирил и Методий малко излиза извън рамките на приличието. Остана също недоумението от факта, че мажоретките дефилираха с костюми в бяло, зелено и червено, но бяха подредени в обратен ред, т.е., както се обръща националният флаг при война. 
В своето поздравително слово кметът Пламен Стоилов припомни делото на солунските братя, които създават най-мощното оръжие - азбуката, а следовниците им дават тласък на българската култура и духовност. Той пожела на ученици, учители и на всички русенци да продължават делото на Кирил и Методий и да разгръщат нови и нови духовни територи. 
В последвалия концерт представиха най-доброто от своето творчество и вдъхновение таланти от различни градски и училищни формации.