На тържествена церемония в Голямата зала в Доходното здание, продължила цели два часа, вчера бяха връчени поредните награди „Русе“, които се дават за заслуги в областта на образованието, науката, културата и изкуството. Тържеството започна с впечатляващ танц на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, който показа забавни сцени от килийното училище преди няколко века. Къде сме днес и кои са новите русенски лауреати на престижната награда, която се връчва от 1985 година, стана ясно първо за десетките русенци, препълнили залата вчера по обед. 
Наградите в раздел „Образование и наука“ връчи председателят на общинския съвет чл.-кор.Христо Белоев. В категория „Предучилищно образование и начални учители“ призът бе даден на Димитринка Колева от училище „Христо Ботев“. Директорът на Математическата гимназия Митко Кунчев е носителят на приза в категория „Основно и средно образование“. Колективните награди при предучилищното образование и основно и средно спечелиха съответно екипът на детска градина „Чучулига“ и на Английската гимназия „Гео Милев“.
Във висшето образование награда „Русе“ получиха и катедра „Български език, литература и изкуство“ в Русенския университет и проф.Иван Евстатиев. За цялостен принос наградата бе връчена на директорката на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ Румяна Белчева и на зам.-ректора на РУ проф.Пламен Даскалов. 
В раздел „Изкуство и култура“ актьорът Венцислав Петков бе удосотен с приза в категория „Сценични изкуства“, художничката Людмила Иринова - в категория „Изобразителни изкуства“, а колективната награда получи Духовият оркестър с ръководител Димчо Рубчев. Награда „Русе“ за цялостен принос бе дадена на Мариан Савов - започнал кариерата си като актьор в русенския театър, преминал през директорските постове в театъра и в Младежкия дом, а сега директор на общинското предприятие „Русе арт“. Вълнението постепенно набираше скорост. На няколко от наградените гласовете им се „късаха“, докато произнасяха благодарности и поздравления. На излизане към сцената Димчо Рубчев се спъна, а Мариан Савов накрая се разплака - дъщеричката му излезе с букет цветя и го прегърна, а залата дълго аплодира.