40 гени бяха идентифицирани като свързани с интелигентността в едно от най-големите проучвания по рода си, съобщава IBTimes.

Мащабът на откритието е огромен. Досега имаше само няколко известни гена със силни връзки с интелигентността. Изследването на 60 000 възрастни и 20 000 деца допринася за това гените да станат общо 52.

Мащабното проучване на генетиката на човешката интелигентност е публиувано в списание Nature Genetics. То дава на учените най-богатият досега поглед върху биологията, която подкрепя нашите познавателни умения.

"Не очаквах в действителност да открия толкова много важни гени", коментира авторът на проучването Даниел Постума (Danielle Posthuma) от Vrije Universiteit Amsterdam (Свободен университет на Амстердам).

В проучването са сканирани геномите на почти 80 000 души от европейски произход, сравнявани са уникални вариации на геномите им с техните резултати на тестове за интелигентност. Размерът на проучването е основният фактор, който помага да се открият достоверно уникалните вариации, свързани с интелигентостта.

Някои от гените са по-силно свързани с интелигентността от други, въпреки че няма такива, които изпъкват над останалите, откриват учените. По всичко изглежда интелигентността е незабележимо повлияна от много голям брой гени, установяват те.

Много от тези гени участват в структурата и функционирането на мозъка. "Повечето участват в регулирането на клетъчното развитие. Някои конкретни гени участват предимно във функционирането на синаптичната връзка. Мнозинството гени са предимно изразени в мозъчната тъкан - и това би трябвало да се очаква от гени, свързвани с интелигентността", обяснява Постума. 

Интересното е, че някои от гените са били познати с различни от интелигентността белези преди проучването. "Един от гените смятам за най-интересен - shank3, който досега не е бил свързван с интелигентността, а е познат като ген за аутизма", изтъква Постума. Връзката между интелигентността и белезите на аутизъм е разпознавана и преди в други проучвания, въпреки че много хора с аутизъм имат трудности с обучението.

Учените обаче засега не знаят какво вършат повечето от новоидентифицираните гени. Следващата стъпка, по думите на Постума, е да се блокират техните функции в мишки, за да се разбере какви ще са последиците върху функционирането на мозъка. Същото може да бъде сторено с човешки неврони, създадени от кожни клетки в лаборатория. В същото време, ако учените успеят да изградят детайлна карта на генетиката на интелигентността, това може да им помогне да разбере какво се обърква при състояния, които водят до психични разстройства.