Четирима свързани с Русе дейци на културата са сред наградените от министъра на културата Боил Банов с престижното отличие „Златен век“, стана ясно вчера. Три от имената на удостоените с отличието са на видни българи, работещи в сферата на музикалното изкуство. 
С най-високата степен на отличието - огърлие и грамота за изключителен принос в развитието на българската култура, е удостоен Михаил Ангелов - музикант, диригент, свързан от дълги години с Русенската опера и с хор „Дунавски звуци“. През февруари тази година маестро Ангелов навърши достолепните 85 години.   
Със „Златен век“ - звезда и грамота, е удостоена и световноизвестната пианистка Павлина Доковска, която е родена в Русе, а от дълги години живее в САЩ, където концертира и преподава. Преди година проф.Павлина Доковска се върна за кратко в родния си град, където подари майсторски клас на ученици от Училището по изкуствата и се включи в кампанията за подмяна на пианата в НУИ. 
Със същото отличие - звезда и грамота за значим принос в развитието на българската култура, Боил Банов награждава също директора на Нумизматичен музей - Русе /така е посочено в списъка на сайта на Министерството на културата/ проф.Димитър Драганов. Става дума за музея, който е анонсиран отдавна и според специалистите вече притежава ценна сбирка със старинни монети, но не и сграда или дори помещение, където те да бъдат показвани постоянно. Сградата, предназначена за музей, е бившата Музикална гимназия в Русе на улица „Борисова“, която през 2007 г. е закупена от предприемачите братя Бобокови именно за нумизматичен музей. 
Четвъртото име в списъка на наградените от министър Банов, което е свързано с Русе, е това на оперната режисьорка Вера Немирова. Тя получава грамота за принос в популяризирането на българската култура.