Последните трима от заловените след кражба на телефонен кабел в землището на Бъзън в края на април миналата година осем крадци влизат в затвора за година и два месеца. Това гласи постигнатото с прокуратурата и одобрено от съда споразумение. И тримата имат предишни присъди за същото престъпление, затова предпочели съкратената процедура - пълни самопризнания, възстановяване на щетите и облекчени наказания.
Групата бе задържана с „Фолксваген Пасат“, клекнал под тежестта на 235 метра кабел за 3758 лева, собственост на „Виваком“. В колата имаше още газова бутилка с маркуч и горелка и малка газова горелка за обгаряне на изолацията му, острие на брадва, клещи, храсторез, две шила, четири лопати, две ножовки, въже с примка за изтегляне на кабела и работни ръкавици.
Осмината роми на възраст от 15 до 45 години са от плевенските села Мечка и Бохот. На 27 април вечерта те пробили 25 дупки с дълбочина 80 см в землището на Бъзън, където минава резервно трасе на „Виваком“ и изтеглили 800 метра телефонен кабел с джип. До сутринта изолацията на проводника била свалена на място, а медните проводници били натоварени в три коли на бандата.
На 28 април около 5 часа сутринта два полицейски екипа от ОДМВР в Русе подгонили крадците в Бъзън. Първите двама били заловени с джипа им чак край Борово, други четирима били застигнати малко след кръговото край Бяла, а последните двама стигнали най-далеч - почти до Полски Тръмбеш, където били заловени от търновски полицаи. При задържането осмината оказали яростна съпротива. Във фолксвагена са открити част от откраднатите и оголени медни жици, за които вече имало подготвен пазар в страната.
Действията на групата са стройно организирани и строго регламентирани - двама изкопавали дупките, други двама теглели кабела с джипа, а останалите четирима сваляли изолацията, посочиха на пресконференция в Русе след разбиването на бандата Златка Падинкова и Милко Илиев от ГД „Национална полиция“.
Шайката била следена от февруари 2016 година за кражби на телефонни кабели, препарати за растителна защита и селскостопанска техника в цялата страна. Бандитите били абсолютно безскрупулни . Ако в набелязаните от тях обекти за кражби имало жива охрана, тя била пребивана до безпомощност. При преследване с патрулки пък карали колите като танкове, докато успеят да се измъкнат или да стигнат до място, където да ги изоставят и да избягат пеш. В деня на залавянето им обаче униформените не им дадоха никакъв шанс и ги задържаха.