В рамките на дните 29 и 30 май Българо-румънската търговско промишлена палата организира в Русе серия от събития, насочени към развитие на бизнеса, търговския обмен и икономическите връзки между двете държави. Програмата започва на 29 май от 14 ч в „Дунав плаза“ с кръгла маса по проблемите на корабоплаването по река Дунав. На нея ще бъдат обсъдени проблемите, касаещи административните бариери и пречки за превоз на стоки и товари по реката, като ще бъдат споделени и добри практики и предложения за подобряване на съществуващата среда.
На 30 май отново от 14 ч ще започне работна среща-дискусия за българските фирми от хранително-вкусовата промишленост на тема „Възможности за продажба на български храни през търговските вериги в Румъния“. БРТПП ще предложи потенциални решения за започване на работа с веригите и възможности за коопериране за по-конкурентни, ефективни и успешни продажби в Румъния.
Също на 30 май от 14 ч ще бъде и информационната среща с български производители на потребителски стоки, които желаят да бъдат доставчици на VIVRE (vivre.eu) - най-бързо растящата он-лайн платформа за продажба на стоки за дома, градината и свободното време в Централна и Източна Европа.
Стокооборотът между двете държави за 2016 г. е 3.94 млрд. евро и се увеличава спрямо 2015 г., когато е бил 3.68 млрд. евро, съобщава БРТПП, позовавайки се на Службата по икономически въпроси към посолството на Румъния в България. Общият ни износ към Румъния е на стойност 2.1 млрд. евро, което е съществен растеж спрямо 2015 г., когато тази стойност е била 1.86 млрд. евро. От друга страна вносът за 2016 г. от Румъния е равен на 1.85 млрд. евро, което е малко повече в сравнение с 2015 г. - 1.8 млрд. евро. Търговският ни баланс с нашите северни съседи е положителен.
Българският износ към Румъния е най-висок при машините, апаратите и електрическото оборудване (306 млн. евро), растителните продукти (288.5 млн. евро) и продуктите на химическата промишленост (282.2 млн. евро).
Водещите три категории, по които внасяме стоки от Румъния, са минерални продукти (349.9 млн. евро), неблагородни метали (272.3 млн. евро) и машини, апарати и електрическо оборудване (199.8 млн. евро).