Соаре с живи картини в Къщата на Калиопа посрещна в събота вечерта десетки русенци, които не се изплашиха от поройния дъжд. Театралната студия „Мармалад“ на актрисата от русенския театър Евгения Явашева бяха подготвили „живи картини“, които събудиха за нов живот Музея на градския бит. Врачка гледаше на боб на посетителите, дами се бяха събрали в една от стаите на раздумка и ликьорче, в съседна стая учител по френски обучаваше дечица, а млада гражданка разлистваше книжка. Панорамата на старите градски нрави допълваха цигуларка, която изпълняваше популярни пиеси в антрето, художничка, която поставяше последни щрихи в дунавски пейзаж, а малко слугинче сръчно търкаше с парцал перилата на стълбището. 
Соарето с живите картини бе една от впечатляващите атракции в 14-ата Нощ на музеите и галериите, която за пореден път събра много млади и стари. С нови елементи в Нощта се включи и Художествената галерия, където Пирина Лачкова пренесе своето софийско студио „Арт Картон“ и заедно с петима ентусиасти /трима от които ученици от Училището по изкуствата/ изработи изящни нощни шкафчета от велпапе. В осем вечерта живописна изложба откри пловдивчанинът Иван Шишков, чиито слънчеви платна се превърнаха в контрапункт на проливния дъжд, който малко преди това заваля. В галерията веднага извадиха кофите, с които бе наредена традиционната инсталация в централната зала, като най-голямото притеснение бе да не се намокрят инструментите на тримата музиканти, които трябваше да свирят по-късно - Антони Рикев, Радослав Славчев и Николай Данев. 
Дъждът прогони голяма част от събитията на библиотека „Любен Каравелов“, които бяха предвидени за градинката на площад „Александър Батенберг“. Успяха да представят своята атрактивна програма само малките и по-големите танцьори от студиото за модерен балет „Фрийдъм“. И двойникът на Елвис Пресли също успя да направи няколко обиколки за радост на фенове, които побързаха да си направят снимки с него. 
След това помещенията на РБ се превърнаха в сцени за всичко - и за изложбите с ретроснимки от по-далечното и по-близко минало, и за артистични изяви, и за ателиетата за грим, прически и тоалети, където особено оригинални се оказаха учениците от Професионалната гимназия по облекло. Мандали, оргонити, рисуване с пръсти и какво ли още не привличаше вниманието до полунощ. 
Така бе и в Историческия музей, където Нощта започна още в пет следобед с представяне на новата книга на поетесата Свежа Дачева „Уча се да бъда Никой“. Традиционните забави – преобличане в римски ризници и шлемове, търсене на археологически находки в пясъчника - зарадваха много малки русенци. Презентации, разкази за живота на древните, музикални етюди на китара, продължиха да събират много публика до късно вечерта, а накрая всички се докоснаха до най-новата постановка на русенската Детска опера - „Красавицата и Звяра“, моменти от която бяха показани в зала „Княз Александър Първи“ в музея.