Извънредното положение в Турция няма да приключи скоро, а ЕС или да си държи на дадената ни дума, или всеки да си върви по пътя. Това заяви президентът и новоизбран лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Ердоган пред извънредния конгрес днес, предаде кореспондентът ан БГНЕС.

Решението си да обяви извънредното положение за безсрочно държавният глава аргументира с необходимостта от пълното унищожаване на сепаратистките и терористичните организации като кюрдската ПКК, ДАЕШ /Ислямска държава/ и ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен. Той се позова и на факта, че 15-20 терористи са изправили на нокти Франция и там извънредното положение продължава вече година и половина.

„Тук въпросът е за оцеляването на независимостта на страната и народа ни, за бъдещето. Основният въпрос не е нито моята прошка, нито наказанието. Не мисля, че на света има страна, която да е преживяла толкова много и да е обвързана с принципите на правовата държава повече от нас. Питат ме кога ще бъде отменено извънредното положение. Няма да бъде отменено! Докато тази страна не постигне спокойствието и благоденствието, защо да приключи извънредното положение? Преди да дойдем на власт, дълги години имаше извънредно положение, днес е друго“, отсече Ердоган. Той предупреди ЕС, че заради лицемерното му отношение към Турция процесът на присъединяването на страната е в застой, но Анкара няма да позволи народът й да бъде презиран, маргинализиран и наказван заради различията си, и никой, особено младите хора, не трябва да имат колебания за свободата си.

„Демокрацията не е само думи, а дела и реформи. Нямаме намерение да търпим повече двуличието на ЕС, който унижава честта и достойнството ни, и или ще удържи на думата си, или всеки да прави, каквото си иска. Въпреки всичко, нашият избор е да продължим пътя си заедно с ЕС. Но тук решението е в ръцете на ЕС. Пътуванията ми само през последния месец показаха, че пред Турция има още по-големи хоризонти. Най-важното, което преживях през последните 10 месеца, това са двете дати, които са приоритетни за бъдещето на страната ни – 15 юли /опитът за преврат от миналата година/ и 16 април /референдумът за поправките в конституцията от т.г./. Подобни събития са критични точки в историята на народите“, посочи Ердоган.

Той подчерта, че след 15 юли м.г. нищо от предишна Турция вече няма да се повтаря да продължава, и всеки трябва да е наясно с това. Волята на народа от априлския референдум е вдъхнал нови сили на ПСР, но вече няма шанс тя да държи властта с 34% или 49,5%, оттук нататък летвата се вдига до 50+1%. „Сложността на тази цел видяхме при президентския вот и сега на референдума. Програмата ни предвижда, от една страна, издигане на демократичните ни завоевания и, от друга, увеличаване на инвестициите в икономиката. А днес най-силният ни източник са общините и призовавам кметовете, прегърнали визията на ПСР, да вървим заедно за развитието на градовете и на партията. Този конгрес днес е новото възраждане и новото учредяване на ПСР, това е партията на 80 милиона съотечественици“, посочи още Ердоган.