Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупреждава, че лазерните показалци са изключително опасни. Възможно е да доведат до трайно увреждане на зрението на децата, ако не се използват по предназначение.

От комисията посочват, че въпросните показалци са навлезли широко в арсенала на преподаватели и лектори при изнасянето на образователни и бизнес презентации. Те обръщат внимание, че не би следвало да има рискове, ако лазерният показалец се употребява правилно и отговаря на изискванията за безопасност.

Продуктите с лазерни диоди, обаче, могат да бъдат много опасни, ако децата решат да играят с тях, предупреждават още от КЗП. Експертите са категорични, че ако лазерният лъч се насочи към очите, може да има нежелателни последици. Когато децата играят в голямото междучасие в училище или на двора, биха могли да се "обстрелват" с лазерни лъчи. Това може да доведе до злополука, включително и до увреждане на очите.

От КЗП информират, че има регистрирани подобни инциденти. Те посочват често даван пример с 15-годишно момче от Швейцария, което е загубило част от зрението си. Случаят се описва в британски медицински журнал. Детето пострадало при игра със закупен от Интернет лазерен показалец с мощност от 150 миливата (mW).

Момчето получило изгаряния на ретината и яснотата на зрението му сериозно се влошила. Въпреки настъпилите два месеца по-късно подобрения, лекуващите специалисти смятат, че има риск по-късо в живота да се развият проблеми.

От КЗП обръщат внимание, че не само децата и тийнейджърите могат да пострадат при употребата на лазерни показалци. Причината е, че много възрастни са слабо информирани по отношение на опасностите при такъв тип продукти.

Неправилната употреба или несъответствието на лазерите с изискванията за безопасност във всички случаи са съпътствани с рисковете от увреждане на зрението и изгаряния. Заради това на общоевропейско и световно ниво са въведени задължителни изисквания по отношение на характеристиките и на информацията при продажба на такъв тип продукти.

В повечето държави например има ограничение диодът да не превишава 5 mW. Причината е, че над тази мощност лазерите носят риск за увреждане на зрението и затова има доказателства. Над 500 mW пък водят до изгаряния на кожата.

Повечето лазери в играчки и игри са означени с тип I и имат мощност под 4 mW. Те не са способни да повредят ретината. Повечето лазерни показалци обаче имат мощност между 1 и 5 mW. При продажба лазерните показалци трябва да бъдат придружени с предупредителен етикет за безопасно ползване. Две са най-важните указания - да не се ползват от деца и да не се гледа директно срещу лазения лъч или срещу огледалното му отражение. Не трябва лазерът да се насочва и срещу незащитено око.

Мениджърът на кампанията в Кралския национален институт за незрящи Барбара Маклафлан е категорична, че лазерните показалци са измамни, изглеждат безопасни, но могат да бъдат много опасни. Особено такива, които са на разположение в интернет, които могат да притежават много силен лъч. Ако се злоупотреби и се насочат към очите на човек, дори само за няколко секунди, щетите могат да бъдат опустошителни, предупреждава тя.

Контролните органи следят спазването на стандартите. У нас контролът се осъществява от КЗП. Комисията следи продуктите с лазерни диоди на нашия пазар да отговарят на изискванията за безопасност и да бъдат придружени с информация за потребителите относно възможните рискове при употреба.

В случай че подобни артикули се предлагат за продажба без информация на български език за безопасно ползване, на производителя или вносителя се дават указания да етикетира продуктите си съгласно изискванията.

Експертите дават няколко важни препоръки:

Колкото и да се опитваме да предпазим очите си, инциденти се случват. Затова експертите дават няколко важни препоръки.

  • Не насочвайте лазерни показалки към никого, особено към главата или очите.
  • Не купувайте лазерни указатели за деца.
  • Уверете се, че върху продукта има етикет с информация за производителя или дистрибутора и датата на производство и предупреждение за безопасна употреба.
  • Проверете класа, който варира от I до IIIa. Продуктите от класове IIIb и IV трябва да се използват само от лица с подходящо обучение и в приложения, където има законна нужда от тези продукти с висока мощност.
  • Не забравяйте, че лазерните показалци не са играчки. Те са предназначени за професионална употреба и трябва да се използват отговорно. Неправилното използване може да доведе до сериозно увреждане на зрението ви.
  • Ако лазерен лъч попадне в очите Ви, е необходимо незабавно да посетите очния си лекар за преглед.

В заключение от КЗП отбелязват, че при първоначалния контакт на лазера с окото, се стига до временна слепота или загуба на зрение, дължащи се на първоначалния шок на светлината. Това не е повод за притеснение, тъй като е често срещано и в повечето случаи ще последва възстановяване (макар и не на оригиналното ниво на зрителната острота).