България твърдо стои зад подкрепата си към Република Македония относно нейното име и това е част от последователната българска политика на страната ни към своята съседка още от момента на нейното признаване. Това заяви в студиото на ТВ+ председателят на парламента Димитър Главчев.

По думите му, като държава не би трябвало да взимаме отношение между Македония и трети страни в спора им за името на македонската държава.

България е първата държава, която признава Република Македония и за разлика от други страни, нашата го направи именно под конституционното й име, посочи Димитър Главчев.

“Ние сме били винаги да се приема ролята на суверена, на избирателите, на гласоподавателите. След като такава е била волята на македонските граждани така да се нарича държавата, би трябвало да се съобразим с нея. Още повече че сме я признали в този вид”, каза председателят на НС.

Той подчерта, че българската политика спрямо Република Македония винаги е била последователна, независимо от това коя партия управлява в София.