Агенция „Пътна инфраструктура“ даде зелена светлина за дългоочаквания ремонт на натоварения път Русе-Кубрат, който не е обновяван цялостно от 30 години, а дупките по него са дълбоки до 20 сантиметра. Вече е готово инвестиционното предложение за трасето, което преминава през четири населени места около Русе, като в тази връзка то е изпратено до кмета Пламен Стоилов и до кметовете на Червена вода Румен Русев, на Ново село Мариела Йорданова и на Тетово Невяна Атанасова. 
Открай време най-активни в искането за обновяване на пътя са жителите на Червена вода, които се жалват от преминаващите тежкотоварни автомобили, вследствие на което къщите на живеещите покрай пътя са напукани. 
Не е розово положението и около Тетово, където заради дълбоките ями по асфалта в началото на април върху пътна табела се появи ироничен плакат „Добре дошли на Марс“, но някой се погрижи бързо да го накъса и подозренията паднаха върху натоварените с поддръжката на пътя.
Ремонтът на трасето ще започне в близост до кръстовището на пътя Русе-Варна, а краят ще е кръстовището с пътя Разград-Кубрат, като в този участък попадат и редица други кръстовища с пътища от републиканската и общинската пътна мрежа. В момента пътят е в лошо състояние, с много пукнатини и 60% износена настилка. Отводняването на пътния участък също е в лошо състояние, а по големите съоръжения - надлези, водостоци, мостове, има редица повреди. 
Проектното решение предвижда възстановяване на пътната настилка, а където има по-големи нарушения, ще се направи пълна реконструкция. В отделни места ще бъде направено оширение на настилката. В участъците през населените места пък изцяло ще бъдат подменени бордюрите, а на места ще се монтират и нови. Планирани са и редица дейности за подобряване на отводняването, като в Червена вода е проектирана нова дъждовна канализация с нужните шахти. 
По кръстовищата, освен възстановяване на пътната настилка, ще се подобри и организацията на движение, като ще има нови острови и ленти за завиване. 
За пътя между Тетово и Беловец още през 1987 година има разработен проект за изместване на трасето, който до 2001 е изпълняван, но не е довършен. Затова в сегашното инвестиционно предложение е включено дострояването и въвеждането в експлоатация на този участък. 
Предстои техническият проект да бъде утвърден, а след приключване на всички съгласувателни процедури, да бъде издадено разрешение за строеж от регионалното министерство. Очакванията са, че ремонтите ще стартират до края на годината.