В Русе е един от изградените 41 оценителски центрове в страната, където ще бъдат проверявани работите на зрелостниците от матурите, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Димитър Райнов. 
От тази година изпитните работи по всички учебни предмети вече няма да се разнасят до София и дотам да пътуват и специалистите, които в продължение на дни четяха и оценяваха текстовете и тестовете. Сега и в бъдеще държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани на компютри във въпросните оценителски центрове, като за първи път изпитните работи по всички учебни предмети ще се оценяват електронно. На юнската матуритетна сесия през 2016-а на компютри бяха проверени всички изпитни работи, без тези по български език и литература и по английски. Те бяха включени в електронното оценяване на есенната сесия, като при това всички оценители работеха в София.
Тази година вече ще се работи в цялата страна, като за целта ще се използват най-добре оборудваните с компютърна техника учебни заведения. В Русе е избрано едно училище, но кое е то се пази в тайна, за да се спазят изискванията за конфиденциалност, каза Райнов. 
С проверката ще бъдат ангажирани около две дузини специалисти.