Засилени продажби на сребърни изделия реализират русенските бижутери в седмиците преди абитуриентските балове. Това показват заявките на търговци за маркиране на ювелирни изделия с държавен знак в регионалния офис на НАП. През 2016 г. в неговата лаборатория са били маркирани за продажба 10 541 сребърни изделия, което е със 127% повече, отколкото в предходната година. Сега само от началото на тази година те са 3629, което е с близо 1000 бройки повече от същия миналогодишен период. Още към 300 са златните бижута. Явно среброто продължава да бъде доминант в модата, не само от инерцията на отминалата високосна година, а и заради наложените по модните подиуми пастелни цветове в облеклата и ефектите на опушения грим.
За да не бъдат клиентите ощетени от некоректни търговци, дизайнът и цената трябва да са в съответствие със законовите нормативи за чистота на металите и за това да се проверява още при покупката, съветват от НАП-Русе. Печатът, който се поставя върху златните изделия, изобразява стилизирана роза, а върху сребърните - житен клас и съответната проба. 
Лабораторията в офиса на НАП в Русе е сред 7-те в страната, в които се проверяват и маркират с държавен знак златни и сребърни изделия за продажба от търговци, от вносители или от производители с материали на клиента - т. нар. занаятчии. Златото и среброто се проверяват чрез метода с еталони на камък. Издава се свидетелство за броя, грамажа и установения титър на проверените и маркирани изделия. Продажбата на немаркирани изделия се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, а ако нарушителят е юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 6000 лева. При повторно нарушение се налага глоба и имуществена санкция в двоен размер на първоначално наложената. Русенските приходни инспектори редовно проверяват дали в обектите за търговия на клиентите се предлагат качествени и маркирани според закона бижута.