За втора поредна година Русе ще е домакин на международно изложение за железопътен моделизъм. Форумът отново ще е в Канев център от 26 до 28 май. Участие в него са заявили над 100 ентусиасти, които ще демонстрират макети на локомотиви, влакове, железопътен път и красиви ландшафти, над които са работили цяла година. Съорганизатор и спонсор на събитието отново е русенската компания „Булмаркет“ - първият частен жп превозвач у нас, която миналата година се ангажира да помага и занапред на жп моделистите.
Във второто русенско издание на изложението трасетата в Канев център ще са в два мащаба - мащаб НО (1:87) - 80 метра в двойно трасе, и мащаб ТТ (1:120) -100 метра. Трасетата са с около 30% по-дълги от миналата година, което предполага и нови интересни макети.
Новост е, че тази година в мащаб ТТ е включено и ръчно изработено трасе на теснолинейка - нещо, което се вижда изключително рядко.
През миналата година над 5000 русенци посетиха изложението по железопътен моделизъм. Уникалната атракция се хареса най-много на децата, които имаха възможност да изберат свой влак и да го управляват по разписание. Малките локомотиви и вагони вървяха по четири маршрута, най-дългият от които 100 метра с 13 гари и спирки. Всички трасета бяха с ландшафт, озеленени, представящи както реални, така и въображаеми обекти и пейзажи от природата, копия на български гари, тунели. В изложението участваха моделисти от България, Румъния, Унгария, Сърбия и Гърция.