Четирима русенци са сред новите носители на почетното отличие „Неофит Рилски“, което ежегодно се присъжда на педагогически работници в навечерието на Деня на българската култура и духовност 24 май. Новият министър на образованието и науката Красимир Вълчев завчера подписа заповедта, с която удостоява с почетните грамоти 255 човека, за които педагогиката и училището е съдба.
Сред тях са двама директори на русенски училища - Анета Христова, която ръководи Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“, и Димитър Цанев, който управлява Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“. Отличието получава също зам.-директорката на Математическата гимназия „Баба Тонка“ Мариана Севева, както и Рени Игнатова, старши учител в детска градина „Чучулига“. 
И четирите предложения за наградата са направени от Регионалното управление на образованието, е посочено в заповедта на министър Вълчев. В списъците на другите предложения, утвърдени от него, няма русенски имена. Там номинациите са от Синдиката на българските учители, от „Подкрепа“ и Независимия учителски синдикат и от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.