Над 100 живота е спасил високотехнологичният ангиограф за двата месеца от пускането му в действие, бе съобщено при официалното откриване на направление „Инвазивна кардиология“ към отделението по кардиология в Университетска болница Русе. С осигурената по европроект апаратура на стойност 1.5 милиона лева работят инвазивните кардиолози д-р Гаврил Стоев и Николай Русев, чийто професионален път тръгва от русенската кардиология и след работа на различни места в страната двамата лекуват хората в своя град. 
Днес е един паметен ден за Университетска болница Русе, която е стълб на държавното здравеопазване, защото лекува по начина, по който ни е учил Хепократ -оказване на много добра здравна помощ на пациентите както с наука, така и с техника, каза изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Иван Стоянов след отслужения от митрополит Наум водосвет. 
Този апарат заработи пълноценно и това е огромна придобивка за населението в целия регион, защото  позволява точна и прецизна диагностика и лечение на най-големия бич на 21 век - сърдечно-съдовите заболявания. Техниката е огромна придобивка и за екипа в кардиологията, тъй като чрез него ще запазим добрата си репутация, която сме изградили от години, каза началникът на отделението д-р Пенка Каменова. 
Тя посочи и големите заслуги на националния консултант по инвазивна кардиология доц.Божидар Финков, с чието съдействие е обучен и сформиран екипът, който ще работи с ангиографа.
Русенската кардиология има много големи традиции и затова смятам, че специалистите в нея ще създадат устойчива основа за борбата с острите сърдечни заболявания, отвърна бившият министър на здравеопазването доц.Финков.
Това е един прекрасен ден за русенското здравеопазване, защото в Университетскака болница вече има уникален ангиографски апарат, който може да решава качествено и бързо сърдечните проблеми на гражданите. С всички сили ще работя Университетска болница Русе да става все по-добра и по-добра, защото екипът в нея показа твърдост, подчерта кметът Пламен Стоилов.
Помощ при нужда обеща и зам.областният управител Валентин Колев в качеството си на представител на държавата.