Нов елемент обогати вече поизтъркалата се, но все още безотказно работеща схема за помощ на полицията, с която телефонните измамници вече успяха да измъкнат огромни суми и немалко злато от жертвите си.
В понеделник около 16 часа на телефона на 76-годишна жена в Ценово се обадил мъж, който се представил за комисар Маринов от полицията в Бяла и обяснил, че колегите му са влезли по следите на група измамници, но не могат да ги задържат без веществени доказателства. А те трябвало да бъдат осигурени точно от нея. За целта било необходимо само да увие всичките си пари в найлонов плик, да ги постави в пластмасовия контейнер за смет до къщата й и веднага да се прибере, за да не пострада при очакваната престрелка.
Когато заловим престъпниците, ще ти върнем парите и ще съдействаме пред кмета на Ценово да ти осигури 10 кубика дърва безплатно за оказаната помощ, казал „комисарят“ и старицата се включила с готовност в операцията, чиято крайна цел била да я оберат да стотинка.
Тя събрала всичките си 2875 лева, сложила ги в контейнера за боклук и се прибрала, но до сутринта на следващия ден никой повече не я потърсил. Тогава жената се обадила в полицията в Ценово и разбрала къде са отишли спестяванията й и какви дърва ще получи за награда.
Същия ден в РПУ Бяла са подадени още няколко сигнала от хора, от които са искани пари за оказване на помощ на полицията, но никой друг не захапал въдицата.
От началото на годината до 15 май са извършени 13 измами за 41 585 лева, шест от тях са в Беленско.