Първите произведени огледала са били доста малки по размер и не толкова качествени като материал. С течение на времето, както при всичко останало, така и при огледалата настъпват големи промени. В днешно време се използва всякакъв вид стъкло, а огледалата се произвеждат в най-различни форми и мащаби. Вече е възможно дори да се направи преградна огледална стена.

Както казахме, огледалата в Вашия апартамент в Русе могат да бъдат с най-различни форми и цветове. Ако решите да ги използвате като декоративен акцент в дома си, можете да се възползвате от неограничените им възможности по най-различен начин. За да се направи голяма нестандартна форма, може да се комбинират и няколко по-малки по размер огледала. Понякога е достатъчно да монтирате дори една огледална лента на нивото на очите, за да „удвоите” оптически помещението. Имайте предвид, че един квадратен метър огледално стъкло с дебелина 6 мм тежи около 6 кг. Това налага монтажът на стената да бъде направен много прецизно и здраво.

При сравнително малки огледала, например в санитарните помещения, се използват стандартни скоби, с които се монтират огледала и които позволяват лесното им сваляне. Обикновено скобите се поставят в четирите ъгъла на огледалото. Ако искате да го освободите, просто ще трябва да завъртите скобите навън и да го извадите. За банята са особено подходящи държачите, които държат огледалото на известно разстояние от стената – така задната му част се проветрява по-добре и се износва по-бавно. За да монтирате по този начин огледалото, трябва да използвате държачи с дистанционни елементи, а върху самата стена да поставите тъй наречените дистанционни лайсни. Има и друг вариант за монтаж на огледало – с винтове, които да минават през самото стъкло и да влизат в дюбели в стената. Най-добре е, ако сте се спрели на този вариант, огледалото да се пробие при стъклар.

Огледалните плоскости са алтернативен вариант на много големите огледала. Повечето магазини вече предлагат готови и оразмерени плоскости, които само трябва да се сглобят заедно върху стената. Плоскостите са доста по-тънки от стандартните огледала и са значително по-евтини. Тъй като са и леки, монтажът им е изключително бърз и лесен. За укрепването им не са необходими много елементи – достатъчни са двойно залепващите ленти за огледала или дори силикон. Можете да монтирате плоскостите директно върху стената или да им направите основа. Това зависи от грапавината на стената. Също така можете да изберете дали плоскостите да са плътно прилепнали една към друга или да има луфт между тях. Ако има разстояние между отделните пана, добре е то да е еднакво навсякъде, за да бъде постигнат добър естетически ефект.

Огледалата са много важна част от всеки дом, осигурявайки различни светлинни ефекти и носейки красота в помещенията – не ги пренебрегвайте, а чрез тях постигнете ново излъчване в своя интериор.