МОН ще бори неграмотността с решителни мерки и мотивирани учители. Тази заявка направи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на първата си пресконференция, предаде БГНЕС.

Вълчев заяви, че до края на мандата на кабинета средните учителски заплати ще бъдат увеличени двойно.

Вълчев представи основните приоритети на своя екип и новите заместник-министри.

Таня Михайлова ще бъде зам.-министър с ресор предучилищно и училищно образование. Михайлова досега е била директор на гимназия „Ломоносов“.

Деница Сачева става зам.-министър, отговарящ за политиките за интеграция на учениците и международните и европейски въпроси. Тя ще отговаря и за въпросите по председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. Иван Димов става изпълняващ длъжността на зам.-министър за висшето образование и наука. Албена Михайлова е назначена за главен секретар на МОН.

Красимир Вълчев уточни, че приоритетите на МОН са заложени в управленската програма на правителството. От нея е виждало, че образованието е изведено като стратегически и национален приоритет. „Не знам дали е имало друга управленска програма с толкова ясен управленски акцент върху образованието. В МОН това ни прави още по-отговорни, за да докажем ролята на образованието за дългосрочното развитие на страната“, посочи просветният министър.

Като основен приоритет на МОН той изведе решителни мерки за ликвидиране на неграмотността чрез обхващане в образователната система на всяко дете и ученик. „България е изправена пред предизвикателството на намаляващ дял на работната сила, продължаваща миграция и увеличаващ се дял на децата от уязвими групи в образователно отношение, деца, чиито родители са с нисък образователен статус. Това прави предизвикателствата пред нас още по-големи, това е предизвикателство пред социално-икономическото развитие на страната ни“, каза Вълчев.

Той коментира, че рецептата за преодоляването на това е доста по-сложна и поясни – „трябва да използваме всички мерки, програми и дейности на МОН за постигането на тази цел“. В опростен вариант рецептата звучала така – „решителни мерки плюс мотивирани учители“. „Министрите и институциите ще работим заедно по обхващане и задържане на всяко едно дете в детска градина и училище. Това е заръката и на премиера. До края на юни е предложим механизъм за междуинституционална координация, който ще бъде одобрен от МС“, обясни Красимир Вълчев.

Като друг основен фактор той открои учителите. „Те са тези, които в най-голяма степен допринасят за подобряване на образователните резултати. На нас ни трябват добри и мотивирани учители, затова трябва да направим така, че да увеличим склонността на младите хора да се включат в педагогическата професия. Това не може да стане без увеличение на възнагражденията. Ако заложим на добри учители ще заложим база за всички останали професии. Увеличаването на възнагражденията беше заложено в управленските приоритети на управляващото мнозинство. Вече дадохме заявка, че тя ще бъде изпълнена“, посочи министърът на образованието.