Много специален подарък са подготвили за русенската публика солистът на Русенската опера басът Пламен Бейков и пианистката Божена Петрова. Това е програмата „Шостакович. Послеслов“, която представя трима емблематични творци от различни исторически епохи и техни не много известни творби. Става дума за цикъл вокални творби на големия руски композитор Дмитрий Шостакович, които са по текстове на италианския ваятел Микеланджело Буонароти и един от най-славните класици на руската литература Фьодор Достоевски. 
В Русе тази интригуваща програма ще прозвучи на 18 май от 19 ч на сцена Опера Фоайе. Това ще стане половин година, след като Бейков и Петрова изнесоха концерта не другаде, а в артистичното сърце на Москва - в концертната зала в дома-музей на Фьодор Шаляпин. 
Посвещението на артистичния замисъл, който изцяло е дело на баса Пламен Бейков, е на 110-тата годишнина от рождението на Дмитрий Шостакович, която светът отбеляза през 2017 година. Солистът на Русенската опера, който в момента учи и оперна режисура, е познат със своя безупречен вкус към нестандартните програми, които показват малко познати произведения и ракурси в творчеството на известни автори, нестандартни прочити на музикални творби, впечатляващи подходи и споделени негови творчески находки. В „Шостакович. Послеслов“ Бейков е включил последните вокални произведения за бас и пиано, писани от Дмитрий Шостакович. Това е „Сюита по стихове на Микеланджело Буонароти“ - 11 песни, завършени на 31 юли 1974 г., година преди смъртта на Шостакович, и „Четири стихотворения на Капитан Лебядкин“ - четири песни, завършени на 23 август 1974 година. Първият вокален цикъл е задълбочена философска изповед на композитора, проследяваща различни съществени моменти от неговия живот, а също и размисли в търсене на смисъла на живота, на любовта, на творчеството. Според руската музикална критика в това свое съчинение композиторът, който по принцип е живеел доста затворено, разкрива както никъде другаде съкровени свои чувства и нагласи, за което свидетелства и самият избор на стихотворения на великия скулптор Микеланджело Буонароти, живял преди пет столетия. 
Различни са четирите песни по стихове на Достоевски - всъщност, по стихотворения на неговия герой от романа „Бесове“ капитан Игнат Лебядкин, който е откровен графоман. Този цикъл е блестяща политическа сатира, в която дори и нашият съвременник може да намери немалко успоредици, смята Пламен Бейков. И въпреки че и двата цикъла, изпълнявани сравнително рядко, са от такъв характер, че цялата им красота и богатство на посланията могат да се разкрият най-вече на подготвена публика, според баса и пианистката те ще предизвикат интерес и у непредубедени зрители, които ще открият за себе си артистичната провокация „Шостакович“. Още  повече, че контрастът между двете части на концертната програма - философската и сатиричната - е омекотен от една по-ранна творба на Шостакович: песента „Предисловие към моите събрани съчинения и кратко размишление по повод на това предисловие“, написан през 1966 година по текст на композитора. „Предисловие“-то е насмешлив поглед на Шостакович към самия себе си, елегантна самоирония с блестящо чувство за хумор, добавя Пламен Бейков. 
В програмата „Шостакович. Послеслов“ е включена и мултимедия, дело отново на Бейков. От голям екран зад изпълнителите се включват стиховете на Микеланджело и негови рисунки, етюди и проекти, тематично свързани с песните. Във втората част зрителите ще видят рисунки на Достоевски и детайли от негови ръкописи. 
Залата в дома на Шаляпин в Москва е била пълна с публика, както и поне дузина музиковеди, разказват Божена и Пламен. Давахме си сметка, че да изпълняваш в Москва Шостакович, и то такава програма, си е безразсъдство, но когато след концерта много хора останаха да разговарят с нас и да ни поздравят, разбрахме, че сме се справили, казва Бейков. Фактът, че особено по-възрастната публика хареса това, което показахме - а това са хора, които са слушали много неща, много автори и много изпълнители - ни дава увереност, че наистина успяхме, добавя пианистката. 
Техният „бонус“ към концерта в руската столица е била възможността да посетят домовете, в които са живели Рихтер, Чайковски, Глинка, да надникнат дори в малката таванска стаичка, останала за Шаляпин след руската революция, и дори да гледат балетен спектакъл в Болшой театър. Двамата са благодарни на Българския културен институт в Москва, който е организирал пътуването им. 
И се надяват публиката в четвъртък също да открие своите поводи за възхита от философските и сатиричните настроения на Дмитрий Шостакович, които Пламен Бейков и Божена Петрова ще споделят с русенци.