Собствениците на „Русенска корабостроителница-Запад“ не са анонимни и не се крият. Кои са акционерите в дружеството обаче ще мога да кажа, след като заводът отвори, тъй като в момента всички документи са запечатани. Поемам ангажимент след отпечатването на завода да оповестя публично акционерите чрез областния управител. Това заяви шефът на Корабната Митко Димитров по време на свиканата от Стефко Бурджиев среща в областна администрация вчера, като посочи, че и той самият притежава определен брой акции. Това е третата среща, на която отново бяха обсъдени проблемите на предприятието, като този път в търсенето на начини за решаването им участваха и депутатите Крум Зарков, Пенчо Милков, Георги Стоилов от БСП, Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ и Андриан Райков от ГЕРБ.
Задълженията на дружеството към края на 2016 са 76 млн. лева, като към КТБ те са 30 млн, а останалата сума е към други кредитори, отбеляза шефът на Корабната и  допълни, че КТБ е единственият кредитор, който иска да унищожи предприятието. 
От януари до края на април задълженията към работниците са 400 000 лева, като последно са изплатени 85% от декемврийските заплати. В последните два месеца са натрупани 30 000 лева за ток, основно за работата на Пристанище Русе. 
В края на април е депозирано писмо в КТБ с искане за предоговаряне и разсрочване на кредита, но без отговор. „Русенска корабостроителница-Запад“ не е в несъстоятелност, а тази седмица ще излезе решение на Апелативния съд във Велико Търново, което ще е в наша полза и заводът ще отвори, прогнозира още шефът на предприятието. 
Представителите на синдикатите пък отбелязаха, че от последната среща в областна администрация през март до момента нищо не се е променило, като пети месец вече работниците и служители са без заплати. Те разказаха как над 50-годишни здрави и прави мъже говорят, че се издържат с пенсиите на родителите си и дори нямат думи, с които да опишат ситуацията. Синдикатите настояват да се даде правна възможност работниците да напуснат, тъй като в момента са в ситуация „нито напред, нито назад“ - не могат да си потърсят нова работа, да отидат на трудовата борса, защото административният отдел също е запечатан и не може да се извършват справки и да се обработват документи. В тази връзка е подготвено и писмо до временната парламентарна комисия за проучване на неизплатените заплати. От КНСБ също искат да се изясни собствеността на „Русенска Корабостроителница-Запад“.
Именно за това настоя и депутатът Крум Зарков, който посочи, че трябва да се изясни прякото днешно състояние на Корабната, тъй като по думите на Димитров тя не е в несъстоятелност, а освен това е икономическо живо предприятие и в нея има бъдеще. 
Искрен Веселинов коментира, че трябва да бъде осигурено съществуването на Корабната и да се гарантират правата на работниците, които са накърнени от законови неразбории. Той увери, че ще бъдат разгледани възможностите за законодателни промени, които да гарантират правата на работници, попаднали в подобни правни неуредици, като наред с това предложи русенските депутати да се срещнат с финансовия министър Владислав Горанов и да се потърси решение.
Синдикатите и депутатите поискаха да разберат кога ще бъдат изплатени заплатите на работниците, като шефът на Корабната отбеляза, че средствата могат да дойдат само и единствено с работа. По настояване на директорката на Инспекцията по труда в Русе Ирена Николаева той пое ангажимент да поиска от съда разпечатване на административния отдел в предприятието, за да се оформят документите на работниците, тъй като в цялата ситуация те са най-ощетени. Наред с това областният управител Бурджиев предложи заинтересованите страни и кредиторите да хармонизират взаимодействието помежду си, когато трябва да се вземат важни решения за бъдещето на предприятието.