Два от най-опасните и натоварени участъци по пътя Русе-Бяла ще бъдат ремонтирани през юни, съобщиха от Агенция „пътна инфраструктура“ /АПИ/. 
От бюджета на агенцията ще бъдат отпуснати близо 7 милиона лева за превантивни ремонти на отсечката Борово-Бяла, като акцентът ще е прословутият Беленски баир. Другите планирани поправки ще бъдат между Бяла и Гара Бяла. Общата дължина на трасето, което ще бъде ремонтирано, е 8.5 километра.
И двете места поемат като фуния трафика, който руши пътната настилка. Това особено силно важи за хилядите тирове, преминаващи всеки ден в двете посоки. Според статистиката, ежедневно по пътя Русе-Бяла на път за Дунав мост преминават близо 3000 тежки камиона, а за денонощие - близо 9000 превозни средства.
Вече са разработени три варианта за трасе на магистралата от Русе до Велико Търново, съобщиха БНТ от АПИ. Те предвиждат изграждане на автомагистралата по нов терен извън съществуващия. Началото на проекта за автомагистрала е на 3 км източно от Дунав мост, а краят е след Дебелец. Целта и на трите трасета е транзитният трафик да бъде изведен извън населените места. Очаква се в края на юли да бъде постановено решение по ОВОС /Оценка за въздействие на околната среда - б.р./ от Министерството на околната среда и водите.
Засега е ясно само, че проектът ще бъде разделен на три участъка: Русе-Бяла, обходен път на Бяла и Бяла-Велико Търново. Индикативната му стойност е 600 млн евро.У