136 172 лева и 89 стотинки е превела на 9 болни деца и възрастни, които се нуждаят от скъпо лечение, русенката Даниела Йорданова. Тя е майката на бебето Дилян, което почина през януари 2017 г. на годинка, след като скоро след раждането си поведе неравна борба с тежко онкологично заболяване. 
Сумата, с която Даниела подарява надежда на девет болни човека, е точно половината от 272 345.77 лева - това са парите, които са събрани по време на национална дарителска кампания за подпомагане на лечението на детенцето. В последните няколко дни медиите постоянно съобщават за жеста на бащата на момченцето - Христо Христов, който е дарил 136 хиляди лева. Това е половината от сумата, събрана за невръстното русенче. След смъртта на бебето всички пари по дарителската сметка, на която титуляр е бил именно Дилян, се онаследяват от родителите. И те са в правото си да разполагат с тях както намерят за добре. Майката и бащата на Дилян, които са се разделили преди повече от половин година, вземат трудното решение: 
парите, събрани за лечение, да бъдат дадени отново за тази кауза
която за жалост не е помогнала на тяхното дете. 
Точно това е причината съкрушената от скръб майка на момченцето да се съгласи да се срещнем и да разговаряме. Даниела Йорданова настоява да се направят промени в закона за наследството в такива ситуации. Има страшно болка в тези ситуации, казва майката, която само преди няколко месеца е преживяла най-страшното нещастие. Тя най-добре знае какво е да очакваш някой да помогне, за да се събере космическата често пъти сума, която да даде възможност за качествено лечение, обикновено в чужбина, на човек - малък или голям. В тези ситуации всички разчитат на добротата на хората, на тяхната отзивчивост и чувствителност към страданието на другия, на готовността и способността им да дарят - защото от това зависи не друго, а човешки живот! 
А когато стане така, че болният, за когото са събирани пари, почине, не винаги близките са склонни да отвърнат със същия благороден жест, с който сумата е събирана - и да предоставят средствата за лечение на други хора. За съжаление, напоследък все по-често има случаи на страшно много злоупотреби с тези средства от страна на близките на болните, казва Даниела. И тъй като в закона е посочено, че след кончината на титуляра наследниците се разпореждат със средствата както намерят за добре, 
не са малко такива наследници, които смятат за добре да строят къщи, да купуват коли
да живеят охолно, казва Даниела. Те забравят как са били събирани тези пари, забравят, че много често - всъщност най-често, дарителите не са най-заможните, които с щедра ръка дават големи суми, които не се отразяват на богатството им, а на тези жестове са способни тъкмо хората, които разполагат с по-малко средства. Те откъсват от залъка си и помагат. И затова подобно отношение към събираните толкова трудно и понякога направо мъчително суми - да се пилеят за лично охолство - е повече от грозно, убедена е Даниела. Според нея „неморално“ и „безсъвестно“ в подобни случаи са твърде меки и щадящи думи, за да се опише циничното поведение на такива хора. 
Факт е обаче, че ги има - и те не са никак малко, констатира русенката. Затова смята, че е просто наложително да се вземат мерки и законът да бъде променен така, че дарителските сметки след кончината на титуляра да не стават разплащателни. От години наред и организатори на такива благотворителни кампании, и дарители настояват за такава промяна, припомня Даниела. И много се надява най-накрая да се пристъпи към това изменение. 
За себе си тя е взела решение, което няма алтернатива: да помогне на други нуждаещи се хора
И прави парични преводи на три болни дечица и на шестима възрастни, които се нуждаят от лечение. Така малкият Калоян Казаков получава 5000 лева, другото дете е Габриела Гатева, на която Даниела изпраща 10 000 лева, а на третото дете - Йоана Христова, преводът е от 30 000 лева. Останалите пари разпределя на Ангел Христов - 20 000 лева, Ивелина Димитрова - 20 000, Недялка Рачева - 10 000, Максимилиян Младенов - 3000, Борис Владимиров - 28 200 лева, и в петък превежда и последните пари - 9972.89 лева на Нели Капланова. В деня на последния извършен превод - 12 май, Даниела Йорданова пубикува в своя профил във фейсбук отчет за наредените суми от сметката на Дилян. 
Почти с всички съм говорила лично, при децата говорих с родители и близки, лично съм получила документите за техните заболявания, казва Даниела. Така както на мен са помогнали много хора, искам и аз да помогна, добавя тя. И обяснява, че в Базара на Дилян, който е бил активиран във Фейсбук за лечение на нейния малък син, вече участват 32 000 човека. Аз пожелах този базар да не спира, така се опитваме да бъдем полезни за други животоспасяващи кауза, обяснява русенката. И добавя: „В момента събираме парички за Диди“. Това е младата жена, за която „Утро“ писа и призова русенци да помогнат за трансплантацията, която трябва да й бъде направена в клиника в Турция. 
Бебето Дилян, което страдаше от тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб, бе 
едно от 43-те деца, които очакваха Фондът за лечение на деца в чужбина да реши съдбата им
като даде разрешенията за операции през април миналата година, когато се разрази скандалът и 10 човека от фонда бяха арестувани. Именно майката на Дилян Даниела тогава разказа пред една от националните телевизии как тогавашният председател на фонда Павел Александров се е държал арогантно с нея по телефона. „Ти като си толкова отворена, бе, защо не се активизира да си потърсиш сама клиника, ами се обръщаш към фонда“, казал Александров на Даниела. 
По това време четиримесечният Дилян е в клиника в Пловдив, а майката, която е подала документи за лечението на бебето си в Тюбинген, очаква становището на тримата експерти на фонда дали детето може да се лекува в чужбина или това може да стане и у нас. „Всички знаят, че онкозаболяванията прогресират бързо и затова решенията трябва да се вземат бързо, тъй като няма време за губене. А те точно това правят - губят страшно много време. Защото срокът, в който тримата независими експерти трябва да оформят становището, е 14 работни дни, близо три седмици. При нас становището дойде в последния ден - подадох документите на 10 март, а становището излезе в средата на април“, разказва Даниела. 
И какво гласи становището? Че всъщност... няма такова становище! 
Защото единият от експертите е заявил, че не може да прецени дали Дилян може да се лекува в България, или не. И поради това от фонда започват да търсят друг експерт... 
Не дочаках четвъртия експерт, поклаща тъжно глава Даниела, а сълзите се стичат по лицето й. Резултатите от последните хистологични изследвания след мъчителни химиотерапии, които преживява малкото човече в пловдивската клиника, в първата седмица на май миналата година са изпратени отново в болницата в Тюбинген, а оттам в разстояние на 30 часа изпращат отказ. Защото туморът е станал твърде голям и не подлежи на операция. Развивал се е твърде бързо на фона на химиотерапиите и шансовете ни бяха сведени до нула, казва Даниела. 
Ако не бяха забавили толкова много становището от фонда, в Тюбинген бяха готови да приемат детето за операция и лечение, разказва майката. „Божа работа е какво и как щеше да се случи, но е факт, че ако е имал някакви, дори и минимални шансове, те бяха унищожени със забавянето. И не мога да разбера защо не се вземат становища от лекарите в клиниката, където в този момент се лекуваше детето - те също са експерти, също са специалисти, но освен това познават добре в детайли картината с всеки свой пациент. И до часове биха могли да заявят мнението си, за да може навреме да се вземе адекватно решение“, казва Даниела Йорданова. И това е другото нейно настояване - да се направят промени и по отношение на организацията на работа във фонда за лечение на деца. 
И добавя още нещо. 
Коравосърдечието и безстрастното отношение на хората, които работят във фонда
Аз разбирам, че работата им ежедневно ги сблъсква с трагедии, на всички ни е ясно, че те също са хора и няма как да приемат лично случая на всяко дете, тъй като това е прекалено натоварващо, но все пак когато работата ти е свързана с човешкото страдание, не може да се отнасяш равнодушно и чиновнически, убедена е русенката. Тя е притеснена и от това, че след гръмовния скандал с Павел Александров, разкритията и арестите, доста от членовете на обществения съвет към фонда подадоха оставки и напуснаха. А тъкмо те бяха хората, които отстояваха нашата кауза, казва Даниела. И продължава горчивите си разсъждения: „Когато разказах пред медиите за грубия тон на Александров, бях упрекната от негови поддръжници, че не е възможно точно той да се държи по този непристоен начин. Но аз нали знам какво съм чула в онзи мой разговор с него. И никога няма да забравя думите му. В този момент, когато ме упрекваха, разбрах, че ние като че ли не живеем в една държава, а сме разпилени на някакви територии и всеки трябва да се спасява самичък“. 
Даниела е сред майките, които участват в протестите пред сградата на фонда, а след това разказват на медиите за безобразията, които стават там. След това назначиха Пилософ, сега има нов човек и на неговото място - и до ден днешен няма никаква друга промяна, заключава Даниела. 
След мъчителни химиотерапии /при което пулсът на бебето достига 200/ състоянието на нейното детенце не се подобрява, напротив. Майката и Дилян се прибират в Русе, където то тихо угасва през този януари. Много съм благодарна на десетките хора, които ме подкрепяха през този мъчителен период, казва Даниела. Признателна е на всички, които не са останали равнодушни към страданието, през което е преминала. И затова днес тя е от техния отбор - от отбора на хората, които не желаят и не могат да останат равнодушни. Особено когато става дума за болен човек, на когото може и трябва да се помогне. Затова битката на Даниела Йорданова в името на живота и в името на доброто продължава. Прехвърлянето на парите от дарителската сметка е стъпка от тази битка.