Администрацията на Министерския съвет прекрати обществената поръчка за закупуването на офис столове, предаде репортер на БГНЕС.

Ден след като БГНЕС публикува информацията - ”Чиновниците в МС счупиха столовете, купуват им нови – по 412 лв. бройката”, събирането на оферти е прекратено, става ясно от решение, публикувано на правителствения сайт. Официалният мотив за прекратяването на процедурата е “възникнала необходимост от закупуване на допълнителен брой офис столове”.

Решението на администрацията на МС, обаче, може да е свързано и с управленска реакция след публикацията на БГНЕС, която разкри, че чиновниците планират да закупят не стандартни офис столове, а луксозни модели. Очакванията са за същата сума от 46 560 лв. или малко по-висока, да бъдат закупени повече нови столове, но без излишни екстри.

Първоначално се планираше с нови столове да се сдобият само част от администрацията на МС – работещите по европейската програма “Добро управление”, които трябваше да получат 35 стола, чиновниците от дирекция “Правна”, която бе оглавена в последния ден на кабинета “Борисов 2” от бившия главен секретар на президента Росен Плевнелиев Росен Кожухаров. Юристите на МС щяха да имат 13 стола. Останалите 65 стола бяха предназначени за “Правителствена канцелария”.

Администрацията имаше изискване – новите столове да са с “ергономична седалка и облегалка, тапицирани във висококачествена естествена кожа клас SP, плавно регулиране височината на седящия, свободно люлеене на седалката и облегалката с възможност за заключване в изходна позиция, регулиране силата на люлеене според теглото на седящия, фиксирани подлакътници от букова дървесина, метална петлъчева основа, покрита с декоративни дървени капаци от букова дървесина, с минимален диаметър 700 мм., с цвят на кожата – капучино/кафяв”.

Освен това, чиновниците от МС не търсеха най-евтините столове. Предлаганата цена трябваше да е само 50% от “комплексната оценка” при избор на доставчик. Останалите критерии бяха – срок на доставката и срок на гаранцията.

БГНЕС ще проследи и новата обществена поръчка, която администрацията на МС би трябвало да обяви в следващите седмици.