Русенският клуб за изучаване на неидентифицираните летящи обекти /НЛО/ и други необясними за съвременната наука и човешкото познание факти и явления „Мъдромер“ поиска от държавата да отвори архивите с информация по темата. В отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, силовите министерства, специалните служби и приемника на авиокомпания „Балкан“ се настоява за отворяне на уфологичните досиета, за да се знае с какво разполага държавата за извънземните.
Искането е свързано с 27-ата годишнина от основаването на „Мъдромер“, но това е само повод. Причината е, че вече има много държави по света, които информираха с какви данни разполагат за необясними случки и контакти. Темата дори бе част от дебатите преди последните президентски избори в САЩ, където Хилари Клинтън обеща при успех да извади на светло всичко, с което държавата разполага по тази щекотлива и обвита в мистериозност материя. Подобни стъпки вече са предприети от американската администрация, другата световна свръхсила Русия също сподели със света поне част от знанията си. 
„Призоваваме ви да огласите всички сведения, свидетелства и документирни факти за НЛО в България. Обратното, мълчанието ви би било неоправдана информационна репресия към българската общественост“, пише в отвореното писмо.

Иван Лазаров: Искаме да знаем какво се е случвало и се случва в небето над нас

На 11 май русенският клуб за изучаване на паранормалното и необясненото от науката „Мъдромер“ навърши 27 години - достолепна възраст за неформална организация у нас, която е единствената оцеляла в своята сфера. През цялото време неизменно лицето и двигателят на клуба е Иван Лазаров, посветил десетилетия от живота си на изучаване на контактите с извънземните.

- Г-н Лазаров, как се роди „Мъдромер“?
- През 1989 година, когато Желязната завеса падна и у нас, духът на мнозина русенци се освободи от зловещата прегръдка на деспотизма на тогавашната власт. Така и у мен започна да зрее идеята за създаване на нещо, което да търси факти и да се занимава с истините с НЛО. Впрочем да вметна - според нас абревиатурата се произнася не както е общоприето, а НеЛеО. И на 11 май 1990 след подкрепата на повече от сто русенци, присъствали на учредяването на Клуб за генериране на парадоксални алтернативи в Русе вече се роди нещо ново и уникално за страната ни. Уфологичен клуб, който скоро беше наречен „Мъдромер“. Сега от висотата на 27-годишнината му, е добре да се знае, че клубът пръв в страната експериментално уличи екстрасенсите в измами, шантаж и манипулации. 
Експедиции на клуба до малко известни места в България разкриха лъжите и манипулациите около древните градежи по нашите земи: Демир Баба теке край Исперих, мегалитите край Приморско, мегалитите край Старосел, мегалитите край Палеокастро и ямболското село Хлябово и още подобни. Естествено, съобразно днешната ситуация у нас, мнозина „мъдромери“ вече не са в страната, още по естествено е да се знае, че мннозина от нашите активни специалисти вече не са между живите, още по-естествено е да се знае че средната възраст на сегашните „мъдромери“ клони към застаряване. 
- Защо е така, уфологията не привлича ли младите?
- Тъжна работа. Тоновете спекулации, манипулации и дезинформации в интернет отблъснаха младите хора у нас и тушираха желанието им да се занимават с нещото, на което ние поставихме начало. Но ние забихме темелите на неординерното и плуралистично анализиране и квалифициране на НЛО и другите загадки около нас. Нека времето си каже думата.
- Вие сте и сред създателите на Българска уфологична мрежа.
- Да, благодарение на активността на „Мъдромер“ създадохме Българска уфологична мрежа, чиято цел е да приобщи повече хора към разработваните от нас теми.
- Поддържате връзки с най-голямата световна организация за изучаване на НЛО - MUFON, как се свързахте с тях?
- Да, ние сме партньор на MUFON и това е признание и чест за нас, защото става дума не само за най-голямата, а и за най-старата и най-авторитетната организация за изучаване на НЛО и други необясними за съвременната наука факти в света, създадена на 30 май 1969 година в САЩ. Истината е, че не ние се свързахме с тях, а те с нас. Очевидно са проучвали дейността ми и на 24 декември 2012 година получих предложение да стана представител за България на организацията. 
- Това не е ли притегателна сила за младите.
- Непрекъснато издирваме млади и безкористни български специалисти да се включат в документирането, анализиране и квалифициране на всички и всякакви загадки, в т.ч. и нашенските покривани и манипулирани факти за неясното и необяснимото. Очакваме ги! Нашите международни контакти ни окуражават и мобилизират. Прочие по света има безупречна приемственост между поколенията уфолози. Само у нас все нещо куца.
- Очаквахте ли преди 27 години „Мъдромер“ да стане ваша визитка, а вие - символ на клуба?
- Хората в клуба не се интересуват от символи, идоли и авторитети. Всеки активист на клуба може да бъде негов символ и „Мъдромер“ да бъде негова визитка. Аз съм само един от изследвачите в клуба. Скромността го изисква.
- Защо точно сега се появи искането за отваряне на архивите за НЛО, свързано ли е с нещо конкретно?
- След като т.нар.велики държави разсекретиха архивите си за НЛО, ние решихме че у нас също има неща, които не са публично известни. Обстоятелството, че някой български летци се осмелиха и дадоха интервюта за срещи в небето с НЛО е показателно за наличието в държавните органи на секретна информация за този феномен. Кой, защо и докога ще засекретява тези сведения?
- Какво очаквате да съдържат тези архиви?
- Очакваме да бъде огласена истината за факти относно всички и всякакви НЛО наблюдения, надежно документирани процеси, събития и състояния в небето над България през последните 50-60 години.
- Посочвате, че различни страни са разсекретили информация за НЛО, мислите ли, че всички тайни са разбулени?
- Тъй наречените Велики сили по планетата ни са велики и поради това, че са разбрали истината за НЛО. И нямат никакъв интерес да спестяват тази истина. Точно обратното става при нас - държавата прикрива фактите, а властниците си въобразяват, че властта им произтича от тайните и секретите, които ние, плебеите, не трябва да знаем. Добре осъзнаваме, че има сведения и база данни, които са само за държавна употреба, но НЛО не е лична собственост. Това е миналото, настоящето и бъдещето на света, такъв какъвто го познаваме. В този смисъл, ако всички тайни и загадки по Земята не бъдат разкрити и известени, напредъкът на човечеството не може да бъде стопиран.
- Познавате ли съдържанието на отворените НЛО досиета в чужбина? С какво ви впечатлява то?
- Лично аз и моите съратници сме запознати и знаем с подробности кой, как и защо е огласил документи с факти за НЛО. Разбира се, знаем и защо има ментета относно НЛО. И какво от това?! Именно от тук произтича и нашата смелост да публикуваме това отворено писмо. Искаме да знаем какво се е случвало и се случва в небето над нас.
- Как ще реагирате, ако искането ви бъде подминато с мълчание?
- Надяваме се да не се случи така. Няма причини за това. Иначе как бихме могли да реагираме - ние сме законна и уважаваща законите организация, можем да изразим единствено гражданското си недоволство. Например като не гласуваме за никого и за нищо. Но пак казвам, надявам се това да не се случва.

ОТВОРЕНО ПИСМО
До Президента на Република България
До Министър председателя на Република България
До Министъра на отбраната на Република България
До Министъра на вътрешните работи 
До ВВС на България
До „България ер“ ЕАД 
До Специализираните ведомства , агенции и служби в България
До всички средства за масова информация

Навлизаме в ера, в която държавните и правителствените институции, органи и агенции не трябва и не могат повече да крият сведения и класифицирани документи, свързани с НЛО и извънземния живот. 
Въпреки или точно защото все още се гледа на темата с нездрав скептицизъм, трябва да признаем, че това не са обикновени явления и можем да се доближим до истината, само ако разберем и знаем разсекретените документи относно факти, събития и процеси у нас в България свързани с феномена НЛО.
Мотивирани и провокирани от  световните тенденции свързани с разсекретяване  и огласяване на реалните факти за НЛО по планетата ни, ви информираме и напомняме, че:
- Държавният департамент в САЩ  в това число ЦРУ и Агроминистерството  разсекретиха стотици, дори хиляди документи свързани с НЛО;
- Държавната комисия GEIPAN към френската космическа агенция CNES регулярно информира обществеността за всички и всякакви НЛО факти и събития;
- Русия разсекрети архив свързан с факти за НЛО включително и от периода на СССР;
- Украйна публикува разсекретени факти за НЛО;
- Британското министерство на отбраната разсекрети архиви, сързани с НЛО, включващи правителствени доклади и разследвания на сигнали за наблюдения на странни летящи обекти;
-Канада разархивира и разсекрети повече от 9500 документа, свързани с НЛО.
 Изразявайки силно безпокойство от безпардонните и неадеквтни артикулации на самопроизвелите се и самоназначили се уфолози у нас относно фономена НЛО, ние, скромна група автентични изследователи на тази мистерия у нас, ви призоваваме да проявите загриженост и да информирате българската общественост за всички и всякави факти, събития и процеси свързани с НЛО у нас в България.
На основание  Чл. 41., алинеи 1 и 2 от конституцията на Република България българските граждани имат право да бъдат информирани за всичко свързано с НЛО в България от архивите на държавните органи. Не само мислим, но и сме убедени, че подобна публична информация не се съотнася до националната сигурност на държавата.
Публично е известно че има, съществуват скептични организации и субекти, които дискредитират, иронизират и омаловажават достоверните и надеждно документирани  факти, свидетелства и състояния относно обективното съществуване на феномена /загадката/ НЛО. Ние мислим, че българските органи и държавни институции имат, притежават архиви с документи, свидетелства и надеждно документирани факти за НЛО в България.
Призоваваме ви да огласите всички сведения, свидетелства и документирани факти за НЛО в България.
Обратното, мълчанието и безмълвието ви би било неоправдана информационна репресия към българската общественост.
 
С уважение, респект и надежда:
Българска уфологична мрежа
[email protected]
Уфологичен клуб „Мъдромер“
[email protected]