Информационната агенция и радио МИА „Россия сегодня" - РИА Новости - „Спутник" и едно от водещите издания на Република България – вестник „Стандарт" подписаха споразумение за сътрудничество. Това е първото в историята на агенция Sputnik сътрудничество с българска медия.

Церемонията по подписването се състоя в Москва, в централата на Sputnik с участието на първият зам.-главен редактор на Sputnik Сергей Кочетков и главният редактор на вестник „Стандарт" Славка Бозукова.

Страните се договориха да развиват двустранните професионални отношения в информационната сфера в целите на укрепване на сътрудничеството между Русия и България. Страните се споразумяха за обмен на информация и да оказват взаимно съдействие на дейността на своите журналисти. Sputnik и «Стандарт» вече започнаха обмена на текстова информация.

В рамките на взаимното сътрудничество ще бъде и реализацията на съвместни медийни проекти в хуманитарната сфера , които ще бъдат насочени за сближаване на народите на двете страни.

Подписването на споразумението с водещата медия на България е важна стъпка в предвижването на ресурсите на Sputnik в Източна Европа. С промощта на редакционната мрежа на Sputnik българската аудитория ще получи достъп към алтернативни топ-новини – както международни, така и общоевропейски", отбеляза Сергей Кочетков.

„Сътрудничеството с аенция Sputnik потвърждава високият професионализъм и обективност на нашия вестник не само в България, но и в света. Това Споразумение е част от издателската политика на вестник „Стандарт" в сферата на сътрудничеството и информационният обмен с водещите световни медии", добави Славка Бозукова.

Sputnik (sputniknews.com) – е новинарска агенция и радио с мултимедийни информационни хъбове в десетки страниц Sputnik съдържа сайтове на над 30 езика, аналогово и цифрово радиопредаване, мобилни приложения и страници в социалните мрежи. Новинарските ленти на Sputnik денонощно превадат на английски, арабски, испански и китайски език.