Пет фирми искат да спечелят една от най-примамливите поръчки на общината за тази година - за проектирането и основния ремонт на първостепенната и второстепенната улична мрежа в Русе. Сред кандидатите има една русенска фирма - „Пътинженеринг“. Не са за подценяване и останалите участници - обединение „Сексагинта Приста“, в което влизат шуменската „Автомагистрали Черно море“ и софийската „Пътпроект“, както и дупнишното обединение „Мега Русе 2017“. Останалите две фирми, които ще се борят за 10-те милиона по поръчката, са монтанската „Пътинженеринг-М“ и силистренската „Пътперфект-Т“. 
Общината предвижда ремонт на 319 551 кв.м улични платна и 188 625 кв.м тротоари равномерно във всеки квартал, като ще се обновяват улици, които засягат максимален брой хора. Районите условно са разделени на три части, а обществената поръчка е обособена в три отделни позиции, като кандидатите имаха право да подават оферти само по една позиция. 
В първия обект попадат улиците в района между булевардите „Цар Освободител“, „Ген. Скобелев“, „Придунавски“ и „Фердинанд“, както и районът между бул. „Цар Освободител“, ул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Ген. Скобелев“, като са включени и булевардите. За този ремонт са заделени 3 536 000 лв, а позицията е привлякла интереса само на обединение „Сексагинта Приста“. 
За останалите два обекта са предвидени по 3 232 000 лева. В единия попадат улици от три района - заключеното пространство между бул. „Фердинанд“, „Придунавски“, ул. „Майор Атанас Узунов“, бул. „Съединение“, като са включени и изброените улици и булеварди. Тази позиция обхваща също и улици в кварталите „Възраждане“, „Ялта“ и „Здравец“. По нея кандидат е единствено „Пътинженеринг“. 
В третия обект е включен основният ремонт на уличната мрежа в кварталите „Родина“, „Чародейка“, „Дружба“ 1, 2 и 3. Той всъщност се оказа най-съблазнителен за фирмите, като по тази позиция конкуренцията ще е между три фирми - обединение „Мега Русе 2017“, „Пътинженеринг-М“ и „Пътперфект-Т“. 
Предстои специална комисия да огледа документите на участниците в обществената поръчка, да извърши класиране и да определи изпълнители. Ако няма обжалване, се очаква същинското строителство да стартира още през юни. Междувременно тече и процедурата за избор на кредитна институция, която да финансира дейностите по мащабния ремонт на уличната мрежа в Русе.