Майка на болно от бронхопневмония бебе от ромски произход нападнала с шамари медицинска сестра и съборила таблата с медикаментите за пациентите на целия трети етаж в отделението по педиатрия към Университетска болница. Предизвиканият от 18-годишната Иванка Христова от Иваново инцидент е от сряда вечерта и с него за пръв път е прекрачена границата на словесната агресия от пациенти и техни близки срещу медиците в болницата. Случаят според медиците се отличава с особена дързост и цинизъм.
И досега родители са предизвиквали скандали с персонала, но никога не са упражнявали физическо насилие, каза на брифинг вчера началникът на педиатрията д-р Ева Цонкова. Около 18 часа дежурната медицинска сестра влязла при болното 4-месечно бебе Алекси, за да му направи инжекция. В стаята на Иванка било пълно с нейни близки, които влезли в отделението без разрешение, но това не им пречело да се държат като проверяващи от министерството. Сестрата помолила външните лица да напуснат стаята, защото не е редно да бъдат там по време на манипулация, но те категорично отказали, като заявявали, че ще излязат след поставянето на инжекцията на бебето.
Вместо да си тръгне и да потърси помощ от охраната, сестрата преглътнала обидата от ултимативния и лишен от всякакво уважение тон и решила да изпълни хуманния си дълг. Инжектирала първо болното дете на съседното легло, след което пристъпва към манипулацията на Алекси. 18-годишната му майка обаче не го държала здраво, бебето започнало да мърда и част от медикамента покапала по ръката му. 
Тогава Иванка започнала да крещи, ударила два шамара на сестрата, обърнала таблата с медикаментите за болните деца на етажа, които се счупили на пода, излязла в коридора, продължила да крещи и обърнала количките със съдове с храна за пациентите на мозайката, обясни д-р Цонкова. 
Тя била уведомена веднага от дежурния педиатър в отделението и повикала полиция. Униформените съставили предупредителен протокол на вилнеещата Иванка, след което тя настояла да бъде изписана и си тръгнала с бебето.
Много сме чували за инциденти с екипи на Спешна помощ, но когато и в болничната помощ това се случва, мисля, че е време за промяна на статута на медицинския работник, каза д-р Цонкова и уточни, че не знае занапред как ще мотивира тази млада сестра да остане на работа в отделението. В отделението по педиатрия няма камери, но медицинската сестра е освидетелствана от съдебен лекар, след което болницата ще подаде жалба срещу майката в прокуратурата.
Това не е първият агресивен изблик на 18-годишната Иванка. Тя е запомнена от персонала със скандалите, които е вдигала и като пациентка в отделението преди години, и наскоро като придружителка на болното си дете, посочи д-р Цонкова.
Уведомили сме за нападението полицията, прокуратурата и службата за закрила на детето, тъй като след инцидента майката напусна самоволно отделението с болното дете три дни преди да изтече клиничната пътека, а това е опасно за околните, защото то не е доизлекувано, посочи говорителката на УМБАЛ Русе Стела Кръстева-Стефанова.