По времето на 40-ия президент на Щатите Роналд Рейгън, изкарал два мандата в Белия дом в периода 1981–1989 г., в кухнята на емблематичната сграда господствал един непретенциозен десерт с ябълки. Той едва ли е бил поднасян по време на официални приеми, но неизменно придружавал следобедното кафе на президентската двойка. Твърди се, че Нанси и Роналд Рейгън обожавали Кафявата Бети.
Семплият десерт е първообразът на днешния ябълков коблер. Но вместо с маслено тесто плодовете са покрити с хлебни трохи или парченца хляб. Напомня на английския плодов пудинг и на френската ябълкова шарлота. Смята се, че Кафявата Бети е измислена през колониалните времена от чернокожи роби. Продуктите - ябълки, стар хляб и меласа, били достъпни дори и за тези несретници, които умеели от нищо да направят нещо, за да подсладят тежкия си живот. Освен това така старият, изсъхнал и безвкусен хляб отново ставал за ядене. Това обаче са само догадки, инспирирани от името Кафявата Бети - тоест ябълковият десерт на тъмнокожата Бети, най-вероятно робиня в някое имение. И от факта, че десертът е познат под това име предимно в южните щати, където робовладелчеството продължава до декември 1865 г. - цели 8 месеца след войната между Севера и Юга.
Според „The Oxford Companion To Food“ от Алън Дейвис рецептата е публикувана за първи път през 1864 г. в статия в „Yale Literary Magazine“, посветена на десерти за чай и кафе. Там „кафява“ е изписана с малка буква, а Бети - с главна, което подсказва, че Бети е истинско име на жена. Друга рецепта е публикувана през 1877 г. в „The Buckeye cook book“ с автор Естел Уудс Уилкокс, но с една особеност - използват се ябълков сок и трохи от препечен хляб.
Марк Зангер, автор на „The American History Cookbook“ пък твърди, че Кафявата Бети е рецепта, спечелила през 1890 г. 500 долара в конкурс на Асоциацията на американското обществено здравеопазване за практично и икономично готвене, предназначено за хора с малко средства. Рецептата е публикувана по-късно в книгата със същото заглавие на Мери Хинман Абел. Тя е включена в поредица семейни менюта за 13 цента на ден. Абел дори отваря експериментален ресторант в Бостън, където опитва различни рецепти за подобряване на храната на бедните.
Всъщност в ябълковия десерт Кафявата Бети няма нищо кой знае колко оригинално. Съчетаването на ябълки със захар и подправки е известно още на древните римляни. Те подслаждали плодовете с мед, защото по онова време преработената захар все още не е известна. В колониалните времена захарта е нов продукт и много скъп, затова могат да си го позволят само богатите робовладелци. Меласата е отпадъчен продукт при преработката на захарна тръстика и е евтина. Затова и първите рецепти за сладкиша са с меласа, която по-късно е заменена с кафява захар.
Впрочем когато в Щатите става неприлично освободените роби да са наричани негри и те стават афроамериканци, на някои места решили, че е най-добре думата „кафява“ да бъде премахната от името на десерта и той станал Ябълки Бети. Появило се дори тълкувание, че всъщност кафявото било заради използваната кафява захар, а не заради цвета на готвачката Бети. Лицемерното пуританство не издържало дълго и достигналите до нас рецепти отново носят името на кафявата Бети. Всъщност единственото, което се знае за тази Бети, е първото й име и че е кафява, тоест тъмнокожа. И все пак това е доста повече, отколкото е известно за хиляди други готвачи, записали в световната кулинарна книга истински шедьоври, но останали анонимни за поколенията. А Бети, която и да е тя, ще бъде запомнена с този много свеж и лесен сладкиш, носещ нейното име.

Кафявата Бети

Необходими продукти:
6 по-кисели ябълки
8 филии хляб
250 г масло
кора и сок от 3 лимона
1 1/4 ч.ч. тъмнокафява захар
1 ч.л. канела на прах
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват, почистват се от семенната част и се нарязват на тънки филийки. Слагат се в купа и се объркват с настърганата лимонова кора, канелата и сока от трите лимона. Филиите хляб се нарязват на кубчета. В други рецепти вместо хлебни кубчета се използват хлебни трохи. С част от маслото се намазва подходяща тавичка. В нея се слага половината от хлебните кубчета, отгоре се покриват с половината от ябълките, половината от сместа с кафява захар и половината от маслото, нарязано на парченца. Слоевете се повтарят още веднъж. 1/2 ч.ч. вода се наръсва отгоре с помощта на лъжица. Тавичката се завива с фолио и се слага в средата на предварително загрята на 170-180 градуса фурна. Пече се 45 минути, докато ябълките омекнат. Фолиото се маха, температурата се вдига до 200 градуса и десертът се пече още 10-15 минути, докато се зачерви отгоре. Сервира се леко охладен с топка ванилов сладолед или бита сметана. По желание към ябълките могат да се добавят натрошени орехи.