Атлетико победи Реал с 2:1 в реванша на мадридския сблъсък от полуфиналите на Шампионската лига, но след поражението с 0:3 в първата среша не успя да се класира за финала. „Кралският” клуб елиминира „дюшекчиите” с общ резултат 4:2 и за 15-и път ще играе финал в най-престижния европейски клубен турнир.

Това беше последният мач от евротурнирите, който се игра на стадион „Висенте Калдерон“. От следващия сезон „дюшекчиите“ се местят на новия си стадион „Метрополитано“. Двубоят бе последен в историята и между двата тима на това съоръжение.

Домакините започнаха така, както сигурно не са и мечтали преди срещата. След пропуски пред двете врати със спасявания на Кейлор Навас за гостите и Ян Облак за домакините надеждите на "дюшекчиите" за обрат станаха реални в 12-ата минута, когато Саул Нигес с глава се разписа за 1:0. Четири минути по-късно Рафаел Варан фаулира Фернандо Торес в наказателното поле на „белия балет” и последва дузпа, реализирана безапелационно от Антоан Гризман за 2:0 и феновете по трибуните полудяха.

Постепенно футболистите на Зинедин Зидан се съвзеха от шока и се настаниха трайно в половината на „дюшекчиите”, които обаче действаха добре в отбрана. Играта малко се изнерви и съдията показа няколко жълти картона.

В 37-ата минута Ян Облак отрази удар на Иско, комбинирал чудесно с Кристиано Роналдо. Защитата на домакините все пак капитулира малко преди почивката. В 42-ата минута Карим Бензема финтира няколко бранители и подаде пред вратата, където Иско от близка дистанция намали на 2:1 и охлади страстите по трибуните.

В началото на втората част Модрич беше фаулиран близо до наказателното поле, а Кристиано Роналдо изпълни прекия свободен удар, но Ян Облак боксира.

В 65-ата минута Кейлор Навас блесна с две чудесни намеси след удари на Караско и Гамейро. Три минути след това топката бе във вратата на Атлетико след удар на Модрич, но голът бе отменен заради засада на Роналдо. В 70-ата минута и Антоан Гризман бе близо до гола, но отново Кейлор Навас спаси.

Лека полека играта се успокои, а над стадиона се изсипа проливен дъжд. Реал разиграваше продължително топката с оглед удобния резултат, а домакините така и не успяха да стигнат до ново попадение.