Дронове за събиране на отпадъци, светещи облекла, системи за музикотерапия и други футуристични идеи и прототипи ще бъдат представени в рамките на Иновативното младежко Експо, което се организира за втора поредна година в Русенския университет в рамките на традиционното Русенско изложение. Форумът се открива  в 11 часа в петък в Канев център. Тази година участниците са 33 - с 50% повече отколкото миналия май.
Гвоздеят на програмата са новите болиди, с които Русенският университет ще участва в световноизвестния екомаратон на „Шел“. За пръв път русенската публика ще може да види задвижвания с водород HydRu R1, който ще дебютира в престижното състезание за зелени иновации в мобилността. Ученически и университетски колективи обаче са готови и с множество други любопитни експонати. Отборът на МГ „Баба Тонка“ и клубът по роботика в РУ са разработили малки дронове, предназначени да събират отпадъци от необичайни и труднодостъпни места, тимът на гимназията по облекло ще покаже футуристични облекла с вградено LED осветление. Английската гимназия се представя с устройство за предпазване на пешеходци на пешеходни пътеки, а музикален клуб „Афект“ - със системи за музикотерапия, която да се използва в обучението на деца със специални нужди.
Факултети и филиали, заедно със студентски клубове и научноизследователски студентски лаборатории ще представят още борса за добри педагогически практики, майсторски клас по еко предприемачество на студенти и докторанти от Бизнес факултета, научноизследователски лаборатории по електроника и автономни, роботизирани и вградени системи, рисунките с микроорганизми и др.
Днес в университета започва 19-о Русенско изложение, в рамките на което 40 фирми от областта на земеделската и транспортната техника ще представят своите най-нови продукти. В парка на РУ ще бъдат изложени обработваща техника за земеделието, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и други стоки и услуги за селскостопанското производство. Ще участват производители на прикачен и навесен инвентар, машини за семепочистване и обеззаразяване, торове и препарати за растителна защита, градинска техника. Русенските дилъри на автомобили „Ес Транс“ и „Автосвят“ ще покажат най-новите модели на „Нисан“, „Опел“, „Мазда“ и „Сузуки“. 
Специален гост на събитието ще бъде маркетинг директорът на световната компания „Massey Ferguson“ Кембъл Скот. В 14 часа в зала „Канев“ на Канев център той ще изнесе публична лекция на тема „Технологиите при земеделската техника и тяхната роля за осигуряване на системното изхранване на растящото световно население“. Massey Ferguson е сред топ-брандовете в сферата на земеделската техника, представян в България от фирма ВАРЕКС. В над 170 държави в света днес работят над 5 милиона трактора и над 1 милион комбайна от тази марка.
За регистриралите се посетители и участници е предвидена томбола с предметни награди. Големият приз ще бъде фаблет.