Бившите полицаи Румен Бонев, Николай Иванов и Пламен Иванов бяха изправени вчера пред съда за вземане на подкуп от румънци, докато са били пътни полицаи. 
Още в началото на заседанието се оказа, че обвинителният акт не е бил връчен на Николай Иванов поне седмица преди да тръгне делото, каквито са законовите правила. Проблемът обаче се оправи, тъй като съдът му връчи препис, а мъжът заяви, че не желае делото да се отлага, за да прочете, в какво точно е обвинен. 
Оказа се обаче, че искане да не се дава ход на делото е направил един от защитниците - Емил Тодоров. Той не беше в залата, но писмено беше заявил желание процесът да се прекрати и да се върне на прокуратурата. Причината - поискал е разпит на нов свидетел, а прокурорът не е взел отношение, като вместо това направо е внесъл обвинителния акт в съда. 
Въпреки това заседанието продължи, като мотивът беше, че държавният обвинител наистина е допуснал нарушение, но то не е причина за спиране на процеса, тъй като съответният свидетел може да бъде разпитан и в съдебната зала. 
Съдът обаче уважи искането на адвокат Рангел Стефанов да бъде получен препис от заповед на комисар Милчо Енев, бивш директор на Охранителна полиция. С документа се въвежда забрана за проверка на автомобили в 30-километрова зона от всички ГКПП-та, в това число и Дунав мост. Защитникът поиска и да се изясни кога тя е получена в Русе и кога служителите на реда са били запознати с нея.
В крайна сметка делото беше отложено за 31 май, тъй като се оказа, че един от свидетелите - румънецът Сорин Димитреску, е бил нередовно призован, а прокурор Валентина Личева държи на разпита му. Предстои редовното му призоваване и ако и при него той не се яви в съда, ще бъдат прочетени показанията му, дадени по време на разследването. 
Както „Утро“ писа, тримата бивши катаджии са част от уволнените през февруари 2012 г. 10 пътни полицаи. Те бяха обвинени, че са искали пари от румънци, пътуващи през България. Четирима бяха възстановени на работа, с останалите шестима следствието продължи, като вчера първите трима застанаха на подсъдимата скамейка.