Кожата, приятна е за окото, както и за докосване и е с усещане за лукс. Само няколко мебели в интериора са достатъчни, за да създадат атмосфера на комфорт и уют. Ако сте решили да се сдобиете с нещо по-луксозно във Вашия апартамент в Русе, сигурно си задавате доста въпроси. Какви видове кожа има и как да оценим качествата на различните кожи? Как да поддържаме кожените мебели? Ето и отговорите на някои от тях.

Най-здрава е естествената кожа. Тя има 4-5 пъти по-дълъг живот от всички други тъкани. По принцип кожата не гори, не се напуква и бели, устойчива е на топлина и слънчево греене, не избелява. С течение на времето става по-мека и елегантна. Кожата се реже на два слоя – външен /лицева част/ и вътрешен /сплит/. По-здрава е лицевата кожа , тази, която е била външен слой, защото е устояла на вятър и слънце.

Лицевите кожи се категоризират в зависимост от начина им на обработка:

  • Естествената аналинова кожа е най-луксозната. Изключително мека и качествена, тя се накисва в аналинова боя и не подлежи на третиране с други химикали.
  • Полуаналиновата кожа се обработва допълнително с различни багрила. Тя е с покритие, което я прави по-устойчива на замърсяване с петна и избеляване.
  • Така наречената „повдигната” аналинова кожа е естествена, обработена с восък и масла. Тя е скъпа, макар че се износва неравномерно.
  • Боядисаните /пигментирани/ кожи са с напълно променени от естествените цветове. След боядисването се полират за по-наситен цвят и блясък. Цветът се уеднаквява по цялата повърхност на кожата и предотвратява неравномерното износване. Тези кожи са по-твърди, много издръжливи и лесни за поддръжка. Освен това са сравнително евтини и устойчиви на замърсяване.

     

В зависимост от начина на третиране, кожите имат различна текстура. Набукът се получава от лицева кожа е е по-траен от велура. Обработката му го прави изключително абсорбиращ и за това тази тапицерия се поддържа трудно. Велурът наподобява набук, но е по-слабо обработен, добит от меки слоеве от вътрешната част на кожата. Поддава се на декориране с щампирани десени. Велурените мебели създават усещане за мекота и уют.

За поддържане на кожените мебели в добро състояние, спазвайте няколко условия:

  • за да не се изсушава кожата, мебелите се поставят на разстояние поне половин метър от източници на топлина /печка, камина, радиатор/
  • за да не избеляват, се разполагат далеч от прозорците, защитени от директно слънчево греене
  • редовно се почистват с прахосмукачка. Ако се залеят с течност – незабавно се попиват
  • почистват се с подходящи препарати. Много ефикасно е забърсването им със сапунена вода и след това изтъркване с прясно мляко.
  • навлизането на прах в порите на набука и велура се предотвратява с периодичното им четкане с метална тел
  • избягвайте контакта на вашата кожа с тази на мебелите, защото човешките мазнини и действат неблаготворно.

Подарете си малко лукс и уют с помощта на кожени мебели и се насладете на приятното изживяване от комфорта, който ще ви предложат и издръжливостта им във времето.