Поредните трима азиатци от заловените на 21 април на Дунав мост 53 нелегални чужденци от Иран, Ирак и Афганистан, превозвани към Западна Европа от братовчедите Ивайло и Мартин Димови, получиха присъди. Преди седмица наказанията си чуха 31 от задържаните, а делата срещу останалите се забавиха заради липса на документи и необходимост да се установи самоличността им. Вчера пред съда се явиха Саруар Р., Сидат М. и Мохамед Ф., които се признаха за виновни и получиха по пет месеца условно и 100 лева глоба. Заедно с тях бе осъдена и 27-годишна сирийка, опитала да се прехвърли нелегално в Румъния на 7 април с подправена българска лична карта. Тя получи шест месеца условно и 150 лева глоба.
Само преди седмица по бързи производства на Районна прокуратура и след одобрени от съда споразумения бяха осъдени други 31 чужденци направили опит да преминат през границата на страната.
По-тежко е положението на каналджиите, които според разработка на ГДБОП са част от организация за износ на хора, ръководена от млад сириец с хуманитарен статут у нас. Заради разкритието Ивайло и Мартин Димови се отказаха преди няколко дни да обжалват задържането си под стража и останаха в ареста.