Тричленен състав на Окръжния съд осъди задочно турски шофьор на камион за даване на подкуп от 10 щатски долара на двама служители на КАТ, за да не бъде наказан за нарушение на пътя. Пуснатият под парична гаранция от 1000 лева Халил Ташлътепе вчера не се яви в съдебната зала. Вместо него присъства адвокатът му, който се ангажира да уведоми клиента си за наказанието - година затвор условно с три години изпитателен срок и 1000 лева глоба.
На 11 април турски тир тръгнал на убийствено изпреварване на колона от няколко коли, въпреки забранителен знак. Застрашаващото невинни животи нарушение станало пред очите на дежурящ около разклона за Пиргово патрул на КАТ и Халил бил незабавно спрян. Когато нарушителят се явил до патрулката с документите за проверка, от тях изпаднала 10-доларова банкнота. На въпросителния поглед на полицая 50-годишният мъж отговорил със съучастническа усмивка. Тя обаче много скоро замръзнала, тъй като вместо да си продължи по пътя, Халил бил върнат в ареста в Русе.
На разпита пред съдия шофьорът си признал, че е искал да подкупи катаджиите и помолил да бъде пуснат под гаранция. Съдията и прокурорът се съгласили, той се прибрал в Турция и вече два пъти не идва за разглеждане на делото срещу него. Затова вчера съдът произнесе присъдата, която може да се обжалва в 7-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.