И втората кола, с която Русенският университет ще участва в тазгодишния „Шел Екомаратон“ от 25 до 28 май в Лондон, вчера бе показана пред публика в столицата. Това е симпатично заобленият HydRU R1. Другият участник в състезанието е DTT, който изглежда добре познат заради двата си поредни старта в най-престижното състезание за зелени идеи за бъдещето на мобилността, но всъщност е с много подобрения. Аеродинамиката е подобрена, купето вече е карбоново, а окачването е ново и олекотено. Крайният резултат е сваляне на 30 килограма от теглото на електрическия болид, който освен за челно място по енергийна ефективност по традиция ще се бори и за дизайнерско признание.
„Над 30 студенти и преподаватели от четири факултета работят осем месеца почти денонощно, за да създадат своя автомобил HydRU R1. Той ще се състезава в клас „Градски прототипи“, задвижвани с водород. Именно при тези автомобили, според специалисти, са най-големите предизвикателства, които трябва да решат младите инженери“, съобщиха от университета. 
Дебютът на HydRU R1 ще бъде на предварителния кръг на екомаратона, в който участващите за пръв път отбори ще могат да тестват и правят подобрения по своите автомобили. Тази година организаторите предвиждат две такива състезания - във Франция и в Турция, на което дебютантите ще могат да отстранят евентуалните си пропуски.
Русенци ще могат да видят DTT и HydRU R1 по време на Иновативното младежко експо, което ще се състои на 12 май в Русенския университет.