Трима служители на КАТ ще бъдат изправени на съд по обвинение в искане и получаване на подкуп, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Триото е част от уволнените през февруари 2012 година 10 пътни полицаи от Русе, които бяха обвинени в рекет на пътя. В хода на следствените действия четирима от тях бяха възстановени на работа, с останалите шестима работата продължи, като трима вече са обвинени в корупция, след като са разпознати от рекетирани румънци.
Н. И., П. И. и Р. Б. са обвинени, че по време на полицейски проверки са поискали и взели пари, за да не съставят акт за пътно нарушение. В хода на разследването е доказано, че на изхода от Русе в посока Варна тримата униформени са взели 100 леи от румънец. Седмица по-късно, на същото място тримата прибрали 20 евро от друг румънец и поискали, и получили от друг нарушител от северната ни съседка 20 евро, а от трети румънец, на хижа „Приста“ в посока Бяла, също взели 100 леи.
До залавянето на групата се стигна след получени през лятото на 2012 година сигнали в прокуратурата за искане на пари от униформени от КАТ от румънци по русенските пътища. Съседите били рекетирани постоянно, но когато русенските полицаи вдигнали „тарифата“, последвали оплакванията. Сигналите били възложени за проверка на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, откъдето служители под прикритие с две дачии с румънски регистрации се разшетали из русенските пътища и редовно превишавали скоростта, като виждали екип на КАТ. Така се стигнало до спиране и искане на пари, които тайните ченгета давали на униформените си колеги, а те доволно ги прибирали, без да подозират, че влизат в капана.