Колата ковчег, в която в нощта срещу петък изгоряха игуменът на Басарбовския манастир Антоний, йеродякон Софроний и свещеникът на Божичен и Нисово отец Венелин Петков, е била засечена да се движи със 140 км/ч часове преди трагедията на околовръстния път край Разград. Тримата духовници се връщали от погребение на свещеник в Поморие и бързали да се приберат.
В интернет се разпространява видео, което показва същия „Форд Фокус“ да лети с 200 км/ч две седмици преди адската катастрофа, съобщи 24chasa.bg. „Скандалният клип от средата на април е качен от шофьор от Кубрат, който се прибирал към родния си град от Варна. В района на Девня колата му е изпреварена с бясна скорост от автомобил, в който имало двама мъже с раса и калимавки, шофьорът бил с очила. Мъжът включил камерата на телефона си, застигнал форда и го изпреварил. След тази маневра камерата му се насочва към километража на собствената му кола, който показва 200 км/ч, т.е. загиналите свещеници са се движели тогава с подобна скорост. „Господ напред и ние след поповете“, с този израз мъжът е качил клипа във Фейсбук през април“, твърди изданието.
Във фаталната нощ на 5 май зад волана е бил собственикът на колата отец Венко, който оставя вдовица и осемгодишен син. Архимандрит Антоний е от царкалоянското село Костанденец, роден с името Росен Георгиев, а светското име на подстригания за монах Софроний е Николай Николов, родом от Курбат.
Тепърва ще се изясняват детайлите около кошмара край Разград, при който духовниците изгоряха в злополучния автомобил.