Правителственият транспортен самолет „Спартан“ бе пратен вчера по спешност от премиера Бойко Борисов до Белград, за да докара у нас Тодор Събев - един от най-титулуваните русенски спортисти и неизменна част от европейския и световен елит в бойните спортове.
Тодор бе част от българския национален отбор на европейското първенство по шотокан карате-до в Суботица, където се изправи срещу състезател от Румъния. В схватката именитият русенец получи тежка черепно-мозъчна травма, която изисква незабавно лечение. На борда на полетелия за сръбската столица самолет се качи и екип от Военномедицинска академия.
„За състоянието на спортиста са уведомени семейството и близките, а премиерът Борисов следи ситуацията и поддържа връзка със съотборниците на Събев и с министъра на здравеопазването“, се казва в съобщение на пресцентъра на Министерския съвет.
„След последния съдийски сигнал Тодор Събев получи нерегламентиран удар от съперника, който беше с около 30 килограма по-тежък от него. Вследствие на това Събев получи хематом и беше приет в местната болница, след което го преместиха в Белград. Днес е транспортиран със самолет до Военномедицинска академия. Той е контактен и е в стабилно състояние. Няма опасност за живота му, каквато имаше вчера вечерта“, съобщи треньорът на националния отбор Димитър Тодоранов.
„След дълга и оспорвана среща и изключително драматични последни секунди, Събев спечели двубоя с минимална разлика - няколко стотни след последния гонг. Четиридесет килограма по-тежкият от него опонент нанася силен удар в главата на вече спрелия битката наш шампион“ - това пък се казва в изявление на Българска федерация Шотокан карате.
22-годишният възпитаник на Юридическия факултет на РУ Тодор Събев е многократен световен и европейски шампион по карате. През 2015 година получи две големи отличия - Спортист на Русе и Спортист №1 в историята на Русенския университет.