С шествие на запасни офицери от Русе и Гюргево по „Александровска“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война започна тържествената програма за празника на Русе. Преди това по традиция в храма „Свети Георги“ русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха света литургия.
По обед десетките събрали се русенци и гости на площад „Батенберг“ се насладиха на празничните маршове, изпълнявани от общинския духов оркестър. 
Русенци имат една обичана традиция - вече за трети век да се събират на този площад, за да отдадат почит към своя покровител и към закрилника на българската войска, каза в словото си директорът на Историческия музей проф. Николай Ненов. 
За славното минало говори и областният управител Стефко Бурджиев, който подчерта, че Русе успешно съхранява и развива отличителните си белези на най-красивия, европейски ориентиран и романтичен български град на брега на тази велика река. 
След поднасянето на венци и цветя пред паметника областният управител връчи почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ - трета степен на старши лейтенант Васила Стоилова Илиева, която е председател на областния съвет на Съюза на ветераните от войните. Отличието е за нейния принос към отбраната на страната и по повод 90-годишния й юбилей.
Празничната програма продължи с коктейл, даден от кмета Пламен Стоилов за представители на институциите и бизнеса, на който присъстваха и посланиците на Русе.