Инж.Кръстю Кръстев започва работа в „Дунарит“ преди 34 години. В далечната 1983-а той е назначен за директор на съставен завод във фирмата. След няколко години става технически директор на „Дунарит“ и от 1996 година е изпълнителен директор. Две години по-късно е отстранен от фирмата по политически причини. През 2001 година се завръща начело на военния завод, който тогава беше пред фалит. След три години интензивна работа и търсене на пазари Кръстю Кръстев успя да изправи фирмата на крака и да я изведе на пътя на възхода. 

- Г-н Кръстев, тази година „Дунарит“ АД навършва 114 години. С какво тази годишнина е по-забележителна от останалите?
- С това, че като се върнем 13 години назад, сега имаме голям ръст на производството и продажбите.
- Колко са приходите на миналата година?
- От продажби за 2016 година в „Дунарит“ влязоха 140 млн.лева, а ръстът на производство е с 25% повече спрямо предходната 2015-а, което е един сериозен напредък в дейността на фирмата. Рано е още да кажа колко ще са приходите ни за тази година, но те също ще бъдат с ръст над 25% спрямо 2016-а. 
Освен това за разлика от предишните години доходите на лице от персонала, който наброява 1200 човека, са нараснали средно на месец с 18%, което в цифри означава, че всеки работник е вземал по 1150. Отделно по социална линия всеки месец човек от персонала получава ваучери по 60 лева, а отделно има подаръчни ваучери за Великден и Коледа.
- Това важи ли и за тази година?
- Да, защото средно гоним по 10% ръст на доходите, така че работниците и служителите в завода пак ще имат по-големи заплати и ваучери в сравнение с миналата година.
- Имате ли нови договори за изработване на боеприпаси?
- Договорите ни за производство на авиобомби и артилерийски снаряди са за цялата година 2017 година и дори за следващата 2018-а. Това се дължи на изработената ни бизнес програма на база прогнозите за продажби и производство, благодарение на които ще бъдат надхвърлени приходите от миналата година.
- Какви инвестиции направихте миналата година?
- За миналата година инвестициите ни са за над 5 млн. лева, с които реновирахме четири участъка и ги оборудвахме с машини с цифрово програмно управление и заваръчен оборот, благодарение на които вдигнахме производството. Един от тях е новият цех за производство на авиобомби, за който вашият вестник писа подробно миналата година. Чрез него реализирахме една трета от договора си за износ на авиационни боеприпаси за Индия. 
- За къде ще изнасяте продукцията си тази година?
- Тази информация е конфиденциална, но като цяло сигурните ни крайни получатели са основно държави в Азия и Африка.
- Какво ще кажете за иновационната дейност на „Дунарит“ АД?
- Това е много сериозен въпрос. Във фирмата има дирекция развитие, която обслужва текущото производство, занимава се с модернизация на съществуващите продукти, с внедряване на нови технологии и с разработка на нови изделия. Всяка година правим план и преследваме целите си. Сред тях са подбор на персонала и подобряване на квалификацията му, за да се произвеждат качествени продукти, защото всяко отклонение от нормата носи след себе си много негативи върху репутацията на завода. Не на последно място е желанието ни да работим върху развитието на фирмата за производство на нови продукти.
В тази връзка трябва да кажа, че работата на „Дунарит“ е насочена към поддържане на съществуващата номенклатура от военни изделия, съобразена с новите условия на пазарите, изискванията на клиентите и разработване и усвояване производството на продукти с цел осигуряване на независимост от монополни доставчици и ограничения, свързани с кризите на пазарите. Новите изделия и технологии имат и голям социален ефект, защото осигуряват безопасност на работниците и хората, които живеят около завода, снижават и негативното влияние на произвежданите боеприпаси върху околната среда.
Основен капитал на иновационната дейност в завода са младите хора. Затова през последните шест години приоритетно търсим и назначаваме млади работници, като им се предоставят възможности за реализация, обучение и повишаване на квалификацията, както и добри социални придобивки. Така от 2015 година персоналът за основното производство на завода е увеличен два пъти с квалифицирани кадри, които допринасят за добрата репутация на фирмата.
- Това сигурно ви помага за издигане на имиджа на „Дунарит“ в цял свят.
- Разбира се, но за добрия ни имидж помага и интегрираната ни система за управление на дружеството, която е сертифицирана в съответствие с изискванията на международните стандарти за управление на качеството ISO 9001, за управление на околната среда ISO 14001, за здраве и безопасност при работа OHSAS 18001, както и с изискванията на НАТО - AQAP 2110.
Спазването на приетите изисквания на международните стандарти дава допълнителна сигурност на нашите партньори и клиенти и е в основата на добрия имидж на „Дунарит“ АД.
- Каква е политиката на ръководството на военния завод по отношение на сътрудничеството с община Русе?
- Независимо че не е на територията на Русе, „Дунарит“ исторически е свързан с града, защото отдавна се счита, че Русе е място, където се е родила отбранителната индустрия на България. Още през 1903 година това място е създадена оръжейна фабрика, която после просперира в годините и в момента е едно от водещите дружества за военна промишленост. Точно затова ние работим много добре с общината и винаги спонсорираме големите мероприятия като Мартенски музикални дни, „Русе - град на свободния дух“, празника на града, който всяка година се чества на 6 май. Освен това откликнахме на молбите за подпомагане на мероприятия в НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ и  Математическа гимназия „Баба Тонка“, така че се чувстваме съпричастни към общината, защото ни се иска тя да се гордее с фирми като „Дунарит“.

Кметът Стоилов: Компанията е неизменна част от индустриалния облик на Русе

114 години е една уникална история за всяко едно промишлено предприятие, а най-важното е, че през всички години „Дунарит“ е водеща фирма във военнопромишления комплекс на България. С гордост може да заявим, че компанията е неизменна част от индустриалния облик на Русе, генерирайки значителен напредък, която дава заетост на над 1200 души. Наред с изключително високия стандарт на работната заплата на заетите хора, фирмата осигурява изключително висока степен на сигурност на работата. Това каза кметът Пламен Стоилов по повод 114-тата годишнина от създаването на запазената марка във военната индустрия „Дунарит“. 
Дарителската кампания, която компанията има, също е впечатляваща, а директорът на фирмата инж. Кръстю Кръстев е човек, който обича Русе и помага изключително много на града. В тяхно лице община Русе има един невероятно коректен и много точен партньор, който не пропуска да ни подкрепи за всяко едно голямо общоградско мероприятие, празник и събитие, допълни кметът. 
Стоилов подчерта, че „Дунарит“ има огромен принос за високия брутен вътрешен продукт на Русе, като данните от статистиката от последните пет години показват, че Русе е на второ място по ръст на БВП след Стара Загора, а това се получава на базата на успешно развиващи се фирми, каквато е „Дунарит“. 
Използвам случая около тази годишнина да благодаря на Кръстев за всеотдайния труд в интерес на Русе и България, да благодаря на всички работници, на синдикатите за това, което правят. Пожелавам им да бъдат здрави, да имат възможност за повече почивка, да бъдат повече със семействата си и искам да знаят, че кметът и ръководството на общината се гордеем с тях. Като работници в една от най-старите фабрики в Русе, една от най-престижните фирми във военнопромишления комплекс на България, трябва да са горди и да знаят, че русенци също се гордеем с тях. Заедно сме един голям екип, който работи за просперитета на Русе, каза още Стоилов.