Игуменът на Басарбовския скален манастир „Св. Димитър Басарбовски“ архимандрит Антоний и двама свещеници загинаха в адска катастрофа в нощта срещу петък на околовръстния път край Разград. 
На около километър след мотел „Пътна среща“, непосредствено след разклона за Кубрат „Форд Фокус“ излетял от платното и се блъснал в крайпътно дърво. При силния удар колата се разцепила и пламнала, като пожарът овъглил трите тела на пътуващите в нея. 
Сигналът за инцидента е получен минута след полунощ в петък на тел.112. Вчера изпратените на място полицаи и пожарникари заявиха, че никога не са виждали по-страшна гледка. Ужасът се подсилвал и от откритите наоколо части от кръстове, църковна утвар и калимавка.
След проверка по оцелелия регистрационен номер на колата станало ясно, че тя е на 42-годишния свещеник Венелин Петков, който е бил зад волана. С него са пътували архимандрит Антоний и монахът в манастира йеродякон Софроний. 
Отец Венелин сравнително скоро бе назначен на служба в храмовете в Нисово и Божичен. Трагедията оставя без баща 8-годишния му син Калоян. 
Тримата духовници се връщали от Поморие, където изпратили в последния му път починалия отец Иван Славов, състудент на двама от русенските свещеници.
Съжалявам за голямата загуба, която постигна Русенската епархия да се лишим от изрядни духовници, изрядни свещенослужители, хора, които по своето убеждение, по своята вяра, по възложението, което имаха от епархийското ръководство, се стремяха съвестно и с необходимото внимание да се трудят всеки на своето място на Господната нива. Това заяви Русенският митрополит Наум по повод на смъртта на тримата русенски духовници.
Само добри думи мога да кажа за тримата. Архимандрит Антоний е игумен на Басарбовския манастир от 1 август 2014 година. За йеродякон Софроний, брат на Басарбовския манастир, в края на 2014 г. постъпи като послушник в манастира. Беше подстриган за монах през 2015 година. И двамата бяха изключително изпълнителни духовници. От времето, когато свързаха своя живот със Светата обител, всички виждаме, че приключи възстановяването на храма. Отец Венелин беше добър свещенослужител - енорийски свещеник в селата Божичен и Нисово. Всеки според своя жребий се стараеше да изпълнява с любов възложеното му послушание, каза още дядо Наум.
 Все още не се знае кога ще бъде опелото, тъй като трябва разследващите да направят необходимите експертизи и да освободят телата.
Митрополит Наум заяви, че желанието на архимандрит Антоний и на отец Софроний е било някога, когато настъпи този момент, да бъдат положени в границите на своята света обител. За погребението на отец Венелин ще се допитат до съпругата му.
Като хора не можем да не скърбим, не можем да не изпитваме скръб, когато се разделяме с наши близки, наши познати, наши приятели. Чисто човешки всички страдаме, но особено в тези светли пасхални дни, когато църквата чества Христовото Възкресение, ние в момента на опелото, когато ще бъде извършено, всички дружно ще запеем „Христос Воскресе“, като по този начин още веднъж ще подчертаем нашата вяра, надежда, нашата любов и очакване не само на Възкресението Христово, но и на възкресението на всеки един от нас, на онази частица от Божията любов, която е във всеки един от нас и която е главната двигателна и животворяща сила не само в Църквата Христова, но и в целия свят, завърши през сълзи митрополит Наум.