Първите студенти във филиала на Русенския университет във Видин, който бе гласуван в сряда от служебното правителство, ще бъдат около 150. Това съобщи вчера ректорът на РУ проф.Велизара Пенчева. Тя обясни, че идеята за откриване на този филиал датира от 2012 година. Тя обаче била подновена енергично миналата година, когато в Русе пристигнали с такава молба областният управител, кметът и председателят на общинския съвет във Видин. 
Имаме акредитация на професионалните направления за филиала, местните власти ще ни предоставят сградата на едно ново училище и ще осигурят жилища за преподаватели, предстои ни и много работа - като в нова къща - да изградим стратегия, да оборудваме базата и да направим организацията на учебния процес, добави проф.Пенчева. И подчерта: „Така вече е цялостна Дунавската академична ос и ние с право можем да се наречем Дунавски университет!“. 
Няколко града предлагаха да изградим там филиали на РУ - Кюстендил, Монтана, Враца, Видин, припомни председателят на общото събрание на университета и екссректор проф.Христо Белоев. Според него изборът на Видин е правилен и перспективен - с трансграничното си  местоположение, което предполага бъдещи студенти от Румъния и Сърбия, а също и с необходимостта на региона от подготвени кадри. 
Тази година във Видин 700 деца завършват средно образование, очакваме част от тях да кандидатстват в новия филиал, освен това вероятно част от нашите студенти от Видин ще се завърнат в родния си град като второкурсници, каза още ректорът проф.Пенчева.