Йохана Канети, дъщеря на родения в Русе нобелов лауреат Елиас Канети, е осъдена да заплати 1062 лева за такса смет. Това гласи решение на Русенския районен съд. Оказа се, че Йохана Канети, която по лични документи е поданик на нейно величество Елизабет Втора, а живее в Цюрих, дължи сумата на русенското семейство Ангелови. Които били плащали изрядно дължимите суми за данък сгради и такса смет в продължение на четири години - от 2012 до 2016 година. 974 лева и 4 стотинки наследницата на великия белетрист и есеист дължи за имота на ул.“Славянска“, а 89.96 лв. - за фамилния дом на ул.“Гурко“ 13, се посочва в решението на съда, което подлежи на обжалване в двуседмичен срок. 
Всъщност, сумата, която Ангелови са искали от Йохана Канети, е 3999.88 лева, дължими според тях за 4-те години. Това според ищците са парите, които те са платили за данък сгради и такса смет за общо 6/20 части от двата имота на фамилията Канети. Работата е там, че през 2010 г. наследницата на есеиста е отстъпила /по мистериозен, според някои, начин/ на семейството въпросните 6/20 части, като срещу това е получила помещение на друг адрес в Русе. 
Истината е, че преди година, на 13 май 2016 г., Районният съд обявява със свое решение, че сключеният през 2010 г. договор за замяна е нищожен. Но Ангелови настояват, че за четирите години за въпросните шест двадесети от двата имота те са плащали прилежно данъците и таксите - и тези 4 хиляди лева трябва да си ги получат обратно. 
Ще обжалваме и това решение за 1062-та лева, коментира вчера за „Утро“ председателката на международното дружество „Елиас Канети“ проф.Пенка Ангелова, която в последните години е упълномощена да представлява Йохана Канети. Не съм виждала Ангелови, които претендират сумите, каза професорката. И самата тя недоумява как е възможно данък сгради и такса смет да са в такъв колосален размер за части от конкретните имоти на „Славянска“ и „Гурко“. Пенка Ангелова не крие удовлетворението си, че заменките, направени през 2010-а, са заличени и е възвърната целостта и на двата имота. Това стана след наши упорити и последователни действия, казва председателката на дружество „Канети“. Впрочем, както е добре известно, и двата имота са паметници на културата: имотът на „Славянска“ е от местно значение, а този на „Гурко“ 13 - от национално.
Имаме планове за тези две места на памет в Русе и те са насочени изключително към безценното богатство от идеи и творби на нобеловия лауреат, но за всичко това може да се говори, след като се изчистят подобни казуси и детайли около собствеността, добави проф.Ангелова.